POTPUNI PROGON: Nakon zlostavljanja i ubijanja, preživjeli Hrvati iz ovog sela su protjerani

16.03.2022. 19:56:00

BOKŠIĆ

Naselje Bokšić u općini Tompojevci na današnji dan 1992. godine u potpunosti je “očišćeno” od svojih hrvatskih mještana koji su natjerani u autobuse i odvedeni do okupiranog Lipovca, odakle su pješice, preko minskih polja, poslani prema hrvatskom teritoriju.

Ovom završnom činu potpunog progona prethodila je višemjesečna tortura pri čemu su tamošnji civili pretrpjeli najveća zlostavljanja, premlaćivanja i ubijanja.

Bokšić je posebno stradao 4. listopada 1991. godine kada je srpska vojska ušla u selo.

Kalvarija prije progona

Od toga dana, pa nadalje, svaki dan u 9 sati ujutro, muškarci su morali doći i postrojiti se ispred mjesnog doma. Pritom su im prijetili i zastrašivali, tražili od njih da predaju oružje, a onda su započela i ubijanja. Ubijeno je petero civila u selu, a sudbina Juraja Havidića još je uvijek nepoznata.

Stanovnici koji su nakon konačnog progona ostali u selu, preminuli su kroz višegodišnja zlostavljanja.

Uz potporu i angažman Ministarstva hrvatskih branitelja, ovo je selo prije dvije godine dobilo spomen obilježje čijem su otkrivanju uz članove obitelji žrtava nazočili i predstavnici državnog vrha.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: hrv.hr

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.