Potrošači traže intervenciju: PDV manji, cijene hrane ostale iste

09.04.2022. 12:05:00

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) pozvala je Državni inspektorat na obavljanje nadzora nad cijenama hrane, jer je usporedna evidencija pokazala da nakon Vladine odluke o smanjenju PDV-a s 13 na pet posto na jestiva ulja i masti, nije došlo do očekivanoga smanjenja.



HUZP je evidentirao cijene jestivog ulja posljednjeg dana u ožujku, dan prije stupanja na snagu odluke Vlade RH o smanjenju PDV-a na određene prehrambene namirnice, među kojima je bilo i jestivo ulje, priopćeno je iz te udruge. Naime, od 1. travnja smanjen je PDV na cijeli niz proizvoda, među kojima i na jestiva ulja i masti, s 13 posto na pet posto. Potrošači su očekivali smanjenje cijena u prodavaonicama jer je jestivo ulje posljednjih nekoliko mjeseci najviše poskupjelo, oko 32 posto, ističu iz HZUP-a. HZUP je nakon tjedan dana ponovno evidentirao cijene. Usporedne cijene ulja prije i nakon smanjenja PDV-a na hranu pokazuju kako je nakon tjedan dana, 7. travnja, cijena ulja bila jednu kunu niža samo u trgovinama Spar, gdje je iznosila 17,99 kuna, dok je u trgovinama Konzum, Lidl i Vrutak cijena ostala ista, 17,99 kuna, navodi se u priopćenju. Iz HZUP-a napominju da im se "stalno javljaju potrošači koji kažu kako nisu pronašli snižavanje cijene". Stoga pozivaju Državni inspektorat da obavi nadzor i izvijesti potrošače o rezultatima, navodi u priopćenju predsjednica HZUP-a Ana Knežević.

Hrana poskupljuje u svim dijelovima svijeta, a kako je objavilo, primjerice, američko ministarstvo poljoprivrede, cijene hrane u veljači 2022. bile su 7,9 posto više nego u veljači 2021. Prema prognozama tog ministarstva, zbog poremećaja u lancu opskrbe, ali i klimatskih promjena, do kraja godine najviše bi mogli poskupjeti masti i ulja, i to za šest do sedam posto. Očekuje se da će svježe voće poskupjeti od pet do šest posto, a svježe povrće do dva posto. Šećer i slatkiši mogli bi poskupjeti od tri do četiri posto, isto koliko i žitarice i pekarski proizvodi.

FAO, UN-ova agencija za hranu, ističe kako su cijene hrane u svijetu porasle u ožujku na najvišu razinu od 1990. godine, kada je ta agencija počela objavljivati podatke. FAO-ov indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku za 12,6 posto u odnosu prema veljači, na prosječna 159,3 boda. U odnosu prema prošlogodišnjem ožujku viši je za 33,6 posto. Najviše su u ožujku porasle cijene biljnih ulja, za 23,2 posto u odnosu prema veljači, potaknute poskupljenjem suncokretova ulja zbog smanjenog izvoza iz Ukrajine, najvećeg svjetskog izvoznika. Cijene žitarica porasle su na mjesečnoj razini 17,1 posto, odražavajući poskupljenje pšenice, za 19,7 posto, i kukuruza, za 19,1 posto. Izrazitije je u ožujku poskupio i šećer, za 6,7 posto u odnosu prema veljači. Indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa porastao je u ožujku za 4,8 posto, potaknut poskupljenjem svinjetine zbog nedostatnog broja životinja u zapadnoj Europi. Porasle su i cijene peradi zbog epidemije ptičje gripe.  

Izvor: glas-koncila.hr/Foto:Mateja Rupčić

Izvorni autor: D. Pav.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.