Potvrđen novi slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj

04.03.2021. 19:17:00

Iz Ministarstva poljoprivrede u četvrtak su izvijestili da je dan ranije potvrđena influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut, kod Podgrađa, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kako se navodi u priopćenju, u tijeku je utvrđivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen, kaže se u priopćenju.

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere se odnose na obaveznu provedbu bio-sigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica, čiji je cilj onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Također, posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

Iz Ministarstva navode da je propisano i obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te obavezno držanje pataka, gusaka i drugih ptica vodarica odvojeno od ostalih životinja.

Uočene uginule divlje ptice također moraju biti prijavljene ovlaštenim veterinarskim organizacijama, s podatkom o lokaciji pronalaska lešina, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: Nacional.hr/PDN/FOTO:Damir Spehar/PIXSELL

Izvorni autor: NACIONAL / J.B

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.