Potvrđena optužnica protiv bivšeg župana Dekanića zbog prikrivanja prometne nesreće

02.07.2024. 13:00:00

Osječki Županijski sud potvrdio je optužnicu USKOK-a protiv bivšeg HDZ-ova vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića zbog prikrivanja prometne nesreće koju je izazvao pod utjecajem alkohola u travnju 2022. godine. Dekanić je također optužen za izbjegavanje osiguravajućeg regresnog zahtjeva, objavljeno je u utorak na sudu.

Optužnica, podignuta krajem listopada 2023., obuhvaća i 47-godišnju vlasnicu parkiranog automobila u koji je Dekanić udario, njegovog 38-godišnjeg rođaka Krešimira Bičanića, 55-godišnjeg pomoćnika šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnju policajku i 53-godišnjeg policajca iz očevidne ekipe. USKOK optuženike tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tim djelima.

Dekanić je 17. travnja 2022. u Cerni i Županji, vozeći službeni automobil pod utjecajem alkohola i neprilagođene brzine, izazvao prometnu nesreću u kojoj su oštećena dva vozila i ograda obiteljske kuće. Kako bi izbjegao odgovornost, dogovorio je s vlasnicom oštećenog vozila i svojim rođakom da lažno prikažu Bičanića kao vozača koji je izbjegavao nalet na životinju, dok je Dekanić tvrdio da je bio suvozač.

Policajci su, prema optužnici, prihvatili ovu verziju događaja te Bičaniću uručili obavijest o prekršaju, omogućivši mu tako izbjegavanje prekršajne odgovornosti za nesreću izazvanu u alkoholiziranom stanju.

Dekanić je potom predao lažnu potvrdu o nesreći zaposlenicima županije, koja je temeljem toga podnijela odštetni zahtjev osiguravajućem društvu. Vlasnica oštećenog automobila također je podnijela krivotvoreni odštetni zahtjev, a osiguranje je, uvjereno u istinitost predočenih podataka, isplatilo štete. Županija je dobila više od 11.000 eura, dok je vlasnici isplaćeno ukupno 2700 eura za štetu na ogradi i vozilu.

Dekanić je 20. lipnja ove godine podnio ostavku na mjesto župana nakon što je ponovo izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, u kojoj je pet osoba lakše ozlijeđeno, uključujući dvoje djece. Ostavku je obrazložio kao moralni čin uslijed pritisaka na institucije i njegovu obitelj. Do sljedećih lokalnih izbora, župana će mijenjati njegov zamjenik Franjo Orešković.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Damir Dekanić/hr.bloombergadria.com

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.