Potvrđeno iz Vlade: Premijer Andrej Plenković cijepit će se cjepivom AstraZenece

20.03.2021. 19:59:00

Premijer će se uskoro cijepiti cjepivom AstraZenece.


Premijer Andrej Plenković cijepit će se cjepivom AstraZenece, potvrđeno je za portal DNEVNIK.hr iz Vlade.

Premijer bi se kako doznajemo, cijepiti mogao u nekoliko sljedećih tjedana.

Podsjetimo, Plenković se nakon prijava mogućih komplikacija s cjepivom potvrdio da bi se cijepio tim cjepivom.  Da bi se cijepio cjepivom AstraZeneca potvrdio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je baš, kao i premijer, prebolio COVID. 

Podsjetimo, gotovo desetak zemalja u petak je ponovno počelo cijepiti AstraZenecom nakon što su europski i britanski regulatori procijenili da su koristi tog cjepiva veći od rizika poslije izvještaja o rijetkim slučajevima poremećaja zgrušavanja krvi.

Indonezija, Njemačka, Francuska i druge zemlje ponovno su počele cijepiti AstraZenecom. Te su zemlje privremeno obustavile uporabu tog cjepiva nakon izvještaja o tridesetak slučajeva rijetkih poremećaja zgrušavanja nakon što su iskorišteni milijuni doza cjepiva pa su znanstvenici i vlade pokušali utvrditi postoji li uzročno posljedična veza.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je došla do jasnog zaključka da su koristi cjepiva u zaštiti ljudi od smrti ili hospitalizacije zbog koronavirusa veće od mogućih rizika.

Ipak, EMA je navela da se veza između rijetkih slučajeva poremećaja zgrušavanja i cjepiva ne može definitivno isključiti i da će nastaviti s ispitivanjem zajedno s Britanskom regulatornom agencijom za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA).

"Ovo je sigurno i učinkovito cjepivo", rekla je direktorica EMA-e Emer Cooke na brifingu u četvrtak.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: dnevnik.hr

Autor: