Potvrđeno sedam od 13 optužnica za prikriveno financiranje Agrokora

22.12.2020. 16:47:00

Zagrebačko Županijsko državno u utorak je izvijestilo da je zaprimilo odluke Općinskog kaznenog suda prema kojima su potvrđene optužnice u sedam od ukupno 13 predmeta u tzv. aferi mjenice

Riječ je o dijelu optužnica protiv 29 odgovornih osoba u 13 tvrtki dobavljača Agrokora koje se tereti za prikriveno financiranje bivšeg koncerna.

Tužiteljstvo je priopćilo da su optužnice podignute pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom koji je ranije, odlučujući o njihovoj osnovanosti, u svih 13 slučajeva odbacio optužnice zaključivši da "predmet optužbe nije kazneno djelo".

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je podsjetilo da je nakon žalbe državnog odvjetnika, početkom listopada, Županijski sud ukinuo sva prvostupanjska rješenja Općinskog kaznenog suda te da je tužiteljstvo zaprimilo odluke tog suda u odnosu na sedam predmeta kojima su potvrđene optužnice.

U preostalih šest predmeta još nisu zaprimljene odluke tog suda, dodalo je tužiteljstvo.

Radi se o slučaju u kojem je tužiteljstvo potkraj kolovoza 2019. godine podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Agrokora. Radilo se o FranckuKrašuSokol-MarićuTehniciSaponijiUnex MedijiAlce-ZagrebuChromos-AgrijuAWT-u InternationaluPet Promu i Agrofructusu, a odgovorne osobe u tim tvrtkama optužene su za lažiranje faktura o isporuci robe.

Prema optužnici, okrivljenici su od početka siječnja 2010. do kraja ožujka 2017. preko 3070 mjenica naplaćivali lažne fakture te zatim prodavali dug faktoring-kućama, čime su, prema tvrdnjama tužiteljstva, prikriveno financirali Agrokor. Okrivljenici su od početka tvrdili da nije riječ o kaznenim djelima, već da su mjenice bile valjane, što su priznale i banke.

Radi se o kraku slučaja Agrokor u kojem je među okrivljenicima nema bivšeg vlasnika tog nekadašnjeg koncerna Ivice Todorića niti nekadašnjih šefova Agrokora.

Todorić i njegovih 14 suoptuženika su u međuvremenu zaradili optužnicu u tzv. velikom Agrokoru, koja još nije potvrđena, a optuženo vijeće je zakazano za siječanj iduće godine.

Todorić je početkom listopada tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.

Izvor: tportal.hr/Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Izvorni autor: I. Ba./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.