Povećanje dobne granice za hrvatske vojnike: Sabor odlučuje o ključnom zakonu o službi u OSRH

26.01.2024. 09:34:00

U srijedu, 26. siječnja 2024., Hrvatski sabor raspravljat će o ključnom pitanju koje izravno utječe na hrvatske vojnike – povećanju dobne granice za prestanak službe po sili zakona. Naime, pred zastupnicima će se naći prijedlog Zakona o službi u Oružanim snagama RH, koji ima za cilj podizanje dobne granice sa sadašnjih 45 na 50 godina, prenosi Dnevno.hr

Djelatna vojna služba, prema trenutno važećem zakonu, automatski prestaje kada vojnik napuni 45 godina. Ova odredba dovodi do toga da određeni broj vojnika, primljenih na temelju ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme, ne ispunjava uvjete za stjecanje mirovine. Prijedlog zakona, koji će biti podložan glasanju u podne, ima potencijal značajno promijeniti uvjete za odlazak vojnika iz sustava i osigurati im pravo na mirovinu.

Osim rasprave o Zakonu o službi u Oružanim snagama RH, Sabor će glasati i o nizu drugih točaka, uključujući prijedlog zakona o hrvatskom jeziku. Dodatno, među predmetima rasprave nalazi se paket od tri zakona koji se odnose na uvođenje kaznenih djela teškog ubojstva ženske osobe i neovlaštenog otkrivanja sadržaja vidne ili dokazne radnje.

Ukoliko Sabor usvoji prijedlog podizanja dobne granice na 50 godina, to će omogućiti vojnicima da napuste sustav uz istovremeno ostvarivanje prava na mirovinu. Ova promjena ima potencijal značajno utjecati na vojnu populaciju koja se suočava s izazovima povezanim s dobi i uvjetima prestanka službe.

S obzirom na širu sliku zakonodavnih promjena koje će se razmatrati, očekuje se žustra rasprava među zastupnicima, s fokusom na pitanja pravičnosti, socijalne sigurnosti vojnika i općih ciljeva Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: HV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.