Povijesna odluka FIFA-e mijenja izgled Hrvatske! Ovih 19 Vatrenih Dalić vodi na SP, evo tko je - ‘na rubu‘

25.06.2022. 17:22:00

Već znamo da izbornik Dalić neće imati lagan posao prilikom ispunjavanja ove križaljke.
 
  

Zlatko Dalić objeručke će prihvatiti FIFA-inu ponudu da na Svjetsko prvenstvo povede 26 igrača jer niti u taj kadar neće moći smjestiti sve koje bi želio u avionu za Katar. Međutim, izbornik će s time u Dohi dobiti dodatnu zadaću jer morat će biti i rezolutan, a ne samo dosljedan i pravedan prema akterima proširene kompozicije želi li sačuvati i još bolje izgraditi momčadsku atmosferu koja je nužna za velike domete. Što je više ljudi na okupu, to je ta zadaća - teža. Ima jedno iskustvo s proteklog Eura kad pojedini odnosi nisu štimali, što nije bilo zbog povećanja rostera za tri imena, ali ni ta činjenica nije pomogla. Neminovno se gomila broj igrača, koji su svjesni da su daleko od šanse za ozbiljnu minutažu. Dobro je što će ovaj put svi moći sjediti na klupi jer nije lako po trojicu poslati na tribinu...

Najveći dobitnici "nabildane liste" mogu biti senatori čije pozicije su se zatresle - LovrenVida i Vrsaljko. Neki od njih mogli bi se nametnuti i za prvu postavu, ili barem za ozbiljnu opciju u rotaciji, ali netko će vjerojatno ostati iza glavne scene. Dalić praktično već ima 19 sigurnih imena, iako u sportu ništa ne može biti do kraja zajamčeno jer ozljede i padovi forme mogu i naoko "zabetoniranog" izbaciti iz ležišta. Po današnjem stanju u Dohu će vratari Livaković i Ivušić, obrambeni igrači Juranović, Gvardiol, Šutalo, Erlić, Sosa i Barišić, veznjaci Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Pašalić i Jakić, te napadači Perišić, Kramarić, Livaja, Brekalo i Budimir.

 

Kad se doda da će treći golman biti netko iz trojca - L. Kalinić, Grbić, Labrović, izborniku ostaje šest skupih pozivnica za "tulum kod šeika". U najužem krugu kandidata su Vrsaljko, Stanišić, Vida, Lovren, Ćaleta-Car, Vlašić, Oršić, Sučić i Petković. Čak i ako se nitko "deseti" ne probije, potvrde li svi "prvoplanci" zdravljem i igrom svoje pozicije - trojica će izletjeti. Iz aktualne perspektive najbliži sekstetu su Vlašić i Oršić. Prvog Dalić tretira kao sina i samo ljuta nevolja natjerala bi ga da ga ostavi pred zatvorenim vratima, a drugi je frontmen Dinama i odigrao je dovoljno velikih utakmica da zasluži dres u paleti od 26 imena. Nakon izdanja na Stade de Franceu svakako to zavrjeđuje i Stanišić, čak i da igra u Kataru, ali upitnik nad glavom mu je status u Bayernu. Ako neće imati minutažu, što će izbornik učiniti? Ukoliko Bruno Petković ponovno procvate i natjera Dalića da ga vidi u startnoj postavi tada će ići u Katar, u protivnom jako teško. Iako je Luka Sučić dobio neke prilike, ući će u igru jedino bude li Dalić prekrižio neke od veterana.

Hrvatska je u ožujku igrala u formaciji 3-5-2, no kako to nije ponovljeno u lipanjskim ogledima Lige nacija, očito nije jaka opcija za Mundijal. U Rusiji je Dalić imao logičan balans kadra s osam obrambenih igrača, te po šestoricom veznih i napadača, budući da je igrao u rasporedu 4-3-3. Za svaku rolu po dva rješenja, što je narušilo protjerivanje Nikole Kalinića. Pritom su bila četvorica stopera – Lovren, Vida, Ćorluka i Ćaleta-Car. Zadnje je otpisao Mitrovića. Po toj shemi uz Gvardiola, Šutala i Erlića, sada bi ušao samo još jedan od trojca Ćaleta-Car, Lovren i Vida. Za igru ih više niti ne treba. Možda će proći i dvojica, no da budu sva trojica - nema smisla! Hoće li na presudu stožera utjecati Lovrenove stare zasluge ukoliko se vrati u formu u Zenitu ili Vidin status "ministra dobre atmosfere", pa da otpadne Ćaleta-Car? Škakljivo. Za Euro 2021. izbornik je precizno dodao po jednog obrambenog, veznjaka i napadača. Sad ne može voditi jedanaestoricu za zadnji red jer što je previše, previše je.

 

Ne "pomogne" li mu viša sila, neće mu biti druge nego nekoga gorko razočarati. No, to je jedan od temeljnih poslova izbornika. Uzeti najbolje i zahvaliti se ostalima. Kao i objasniti onima koji su na repu karavane gdje im je mjesto. Kako u Kataru ne bi bilo zabune. Jedno je sigurno, igrači su "našpanani", redom puni motiva i želje da izbore ili potvrde rejting. Pred Vatrenima je sezona velikog izazova. Dalić je najavio kako će već u rujnu za utakmice Lige nacija s Danskom u Zagrebu i Austrijom u Beču pozvati one koje će voditi u Katar. To bi bilo odlično, da ne bude stresova i pogotovo zle krvi pred samo Svjetsko prvenstvo. Iako ne bismo stavili ruku u vatru da će tako rano prelomiti. Pitanja svih pitanja su - hoće li se preporoditi Petković i hoćemo li prvi put u nacionalnoj vrsti uoči velikog natjecanja svjedočiti reprezentativnom umirovljenju neke od legendi Vatrenih? Ili će ipak ceh platiti mlađi?


TKO SU SIGURNI, A TKO KANDIDATI?

VRATARI

Na golu je bilo prometno, u kvalifikacijama je Dalić imao tri rješenja, Livaković je branio prvu utakmicu s Rusijom, potom se ozlijedio, pa je Ivušić odlično odradio posao sa Slovačkom i Slovenijom. Vratar Osijeka također je zadobio ozljedu, te se Livaković vratio za oglede s Ciprom i Slovačkom, ali izbornik nije bio spokojan, pa je protiv Malte i Rusije na kraju ciklusa na gol stavio Grbića. Sada su i Livaković i Ivušić "beton", potvrdili su to i u Ligi nacija, a otvoreno je tko će biti treći. Grbić je izgubio statusu u klubu i dugo ne brani. Ako se vrati ima šansu, ali u igri je i Hajdukov iskusni golman Lovre Kalinić. Na zadnjim utakmicama to mjesto imao je Rijekin čuvar mreže Nediljko Labrović, međutim, njegove su šanse realno nešto manje. Osim ako izbornik odluči da treći bude mlađi vratar.

SIGURNI (2): Dominik Livaković, Ivica Ivušić

RUBNI: Lovre Kalinić, Ivo Grbić, Nediljko Labrović

 

BRANIČI

Nakon lipanjskih nadmetanja u Ligi nacija, u kojoj su se afirmirali debitanti Martin Erlić i Josip Šutalo, hrvatski izbornik ima daleko bolju situaciju u obrani, koja je konačno odigrala dvije jake povezane utakmice bez primljenog pogotka. Erlić, Šutalo i Gvardiol, koji zbog problema s ozljedom nije igrao u Ligi nacija, sadašnjost su i budućnost Vatrenih i njihova uloga na predstoječem Mundijalu ne smije biti upitna. Od bekova standardan je Josip Juranović, a na lijevoj strani već je "obična stvar" da mjesta imaju Sosa i Barišić. U Rusiju je Dalić vodio osam obrambenih igrača, zbog povećane kvote u Katar može i kojeg više, no kandidata je puno. Na desnom beku Vrsaljko i Stanišić, na stoperu Lovren, Vida i Ćaleta-Car. Potencijalno i Pongračić, Škorić...

SIGURNI (6): Josip Juranović, Martin Erlić, Josip Šutalo, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Borna Barišić

RUBNI: Šime Vrsaljko, Josip Stanišić, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Duje Ćaleta-Car, Marin Pongračić, Mario Vušković, Mile Škorić, Dario Melnjak

image

Martin Erlić

Foto:  Nsjsport/Shutterstock Editorial 

VEZNJACI

U veznom redu hrvatski izbornik Zlatko Dalić nema ni briga ni problema, mora tek riješiti hoće li voditi mladog Luku Sučića, a bude li ikako mogao, to će i učiniti. Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić i Lovro Majer su čvrst temelj ambicija nacionalne vrste, Mario Pašalić rješenje i za srednji red i za ofenzivnije uloge, a kako mora imati alternativu na zadnjem veznom za Brozovića, jedino logično rješenje je Kristijan Jakić iz frankfurtskog Eintrachta. Iako u reprezentativnim nastupima još nije puno pokazao. To je šest imena, u Rusiji su ukupno bila šestorica veznjaka, a kladili bismo se da će se na listi naći i ime Nikole Vlašića. I zato što će vjerojatno dotad naći novi klub u igrati, a i zbog ljubavi i brige koju izbornik ne skriva prema njemu. Luka Sučić je prilično upitan neovisno o zamjetnom potencijalu.

SIGURNI (6): Luka Modrić, Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Lovro Majer, Mario Pašalić, Kristijan Jakić

RUBNI: Nikola Vlašić, Luka Sučić, Nikola Moro, Filip Krovinović

image

Luka Modrić

Foto:  Igor Kupljenik/mi-press/Shutterstock Editorial 

NAPADAČI

Ako napad slovi kao najslabija karika, a zabijanje golova protiv jakih ekipa je već neko vrijeme najveća muka, izbornik ima svu slobodu kreacije i odriješene ruke da iznenadi s nekim rješenjem, drugo je ima li ga na vidiku. Vjerojatno će u rujnu u Ligi nacija htjeti dati prigodu Petru Musi, kad to zbog Covida nije bio u prigodi u lipnju, a nažalost neke opcije koje dosad nisu korištene ne pokazuju se na vidiku. Kako se na pozicijama trojice napadača pojavljuju i Pašalić i Majer, nema potreba za više od šestorice. Možda ni toliko. Perišić i Kramarić su nedvojbeni, a kako ga redovno zove u zadnje vrijeme očito i Livaja. Jesu li ostala trojica Brekalo, Budimir i Oršić ili će se ponovno nametnuti Petković? Je li Čolak posve zaboravljen ili će "eksplodirati" netko iz drugog plana? Ako Dalić priredi kakvo iznenađenje, najizglednije je da to bude među špicama... Možda ih zato uzme i sedam.

SIGURNI (5): Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Marko Livaja, Josip Brekalo, Ante Budimir

RUBNI: Mislav Oršić, Bruno Petković, Luka Ivanušec, Petar Musa

Minimalno sedam promjena u rosteru

Iako se prvi put veliko natjecanje poput Svjetskog prvenstva igra samo godinu dana nakon što je upriličeno Europsko prvenstvo, kadar izbornika Zlatka Dalića pretrpio je prilične promjene, a njihovu konačnu dimenziju tek ćemo doznati. Četvorice igrača nema više u fokusu. To su Simon Sluga,, Domagoj Bradarić, Milan Badelj i Ante Rebić. Potonji je na ledu od Eura i koliko god bi ga netko volio vidjeti među Vatrenima, kad ga Dalić dosad nije vratio, nema čak ni logike da to učini za Svjetsko prvenstvo. Dosta su se udaljili, iako su i dalje u izbornikovim planovima, Lovre Kalinić, Mile Škorić i Bruno Petković, a u opasnosti su Šime Vrsaljko, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Duje Ćaleta-Car, Luka Ivanušec, dijelom i Mislav Oršić i Nikola Vlašić. Dalić ima niz novih imena, od kojih po svim kriterijima na Svjetsko prvenstvo trebaju ići Ivušić, Erlić, J. Šutalo, Sosa, Majer, Jakić i Livaja, što znači da će biti minimalno sedam promjena u rosteru.

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.