POVRATAK STROGIH MJERA! STOŽER IH KANI UVESTI VEĆ ZA DESETAK DANA!

21.07.2021. 12:48:00

Nepuna dva mjeseca nakon velikog popuštanja mjera, sve je izglednije da nas čekaju nove, strože mjere. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite, pripremaju se nove mjere, koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a za koje je najavljeno da će trajati do 31. srpnja.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena “u narančasto”, što je svojevrsno upozorenje, Stožer je, čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Najbolji balans

Naime, sugovornici Jutarnjeg kažu da je gotovo nemoguće izbjeći veći porast brojeva, a isto tako ne žele zaustaviti sezonu. Stoga se, rekli su im, trude pronaći najbolji mogući balans između epidemije i sezone, zapravo dva nespojiva pola.

Očekuju da će u Hrvatsku ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva te je nerealno očekivati da netko od njih neće biti zaražen. Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske “u crveno” i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Dodatan problem stvara i novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje. Iako su u Hrvatskoj brojke još stabilne, primjerice, u utorak je bilo oko tri posto pozitivnih u odnosu na testirane pa se smatra da je epidemija pod kontrolom, činjenica je da bilježimo porast zaraženih.

Dodatan strah predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih. Stoga se može očekivati da će s ukidanjem epidemioloških mjera porasti i taj broj.

Delta soj

Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a kako se doznaje, to će uskoro učiniti i Hrvatska.

Konkretno, britanski turisti više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali, a za razliku od trenutačne prakse kad se testiraju samo oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, uvest će se obaveza testiranja i za cijepljene.

Naime, iako su cijepljeni najpoželjniji turisti, činjenica je da mogu biti asimptomatski prenositelji bolesti, što predstavlja problem Hrvatskoj u kojoj je procijepljenost još nedovoljna, osobito u turističkim središtima u Dalmaciji.

Inače, naši stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro da Britanci koji nisu preboljeli covid ili nisu testirani, osim testa provedu i 14 dana u samoizolaciji. No, kako doznajemo od izvora bliskog Stožeru, to se ne razmatra jer bismo ostali bez gostiju. Naime, gotovo sigurno nema onih koji si mogu priuštiti dva tjedna samoizolacije zbog ljetovanja.

Bernarda Kaića, voditelja Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u, pitali su jesu li nam Britanci prijetnja za širenje delta soja.

– Naravno da jesu, kao i bilo tko drugi koji dolazi u zemlju. U Hrvatsku ulazi puno gostiju i logično je da u epidemiji dođe do prijenosa virusa – kaže Kaić.

Prema podacima od utorka, novodijagnosticiranih slučajeva bilo je 146, od čega je gotovo 60 posto vezano uz Splitsko Dalmatinsku (34), Zadarsku (26), Šibensko-kninsku (11), i Dubrovačku županiju (15).

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona - Nacionalni stožer civilne zaštite

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.