POZADINA OMEGA SOFTWAREA Čime se zapravo bavi firma pod povećalom zbog afere u kojoj se našlo dvoje bivših ministara

12.12.2021. 16:08:00

Istražili smo IT tvrtku uz koju se vežu naoko nespojiva imena Miroslava Škore, Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića, Matije Babića i Stipe Matića
 
  

Do prije koji mjesec Omega software bila je tek jedna IT tvrtka u kojoj je suvlasnik prije bio glazbenik i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

Onda su zaredali skandali. Dio poslova Omega softwarea sad istražuju USKOK i OLAF. Pod povećalom su posebno oni ugovori koje su s tvrtkom sklopila pojedina ministarstva dok su im na čelu bili ministri Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić.

Dok je istraga u tijeku tvrtka je promijenila vlasnike.

Škoro otišao lani

Iako se i dalje na Omegu referira kao na Škorinu tvrtku, on s njom nema veze još od početka prošle godine. U Sudskom registru stoji da je 10. ožujka 2020. prodao svoj udio i više nije na popisu suvlasnika i članova uprave. Prije mjesec dana iz suvlasništva tvrtke izašli su i svi preostali osnivači i vlasnici Omege.

Tvrtku je s 4. studenim preuzeo vlasnik najveće IT kompanije u Hrvatskoj, grupacije M SAN, Stipo Matić. Formalno, Matić je Omegu preuzeo preko svoje tvrtke Novčić više, a koja u Zdencima i Čačincima gradi ukupno dvije bioplinske elektrane, svaku snage 1MW. Operativno, pak, Omega je navedena kao nova članica M SAN grupacije. Ta grupacija je, inače, vrlo aktivna u preuzimanjima i dosad je preuzela tvrtke Aktivis, 32 bita i Plus Plus.

Unazad tjedan dana na autocesti Rijeka-Zagreb poginuli su bračni par Ivan Matić (56) i Margaret Meštrović Matić (54), jedni od suvlasnika i suosnivača Omega softwarea. Matići su bili jedni od prvih IT poduzetnika u Hrvatskoj. Osnovali su tvrtku BBM iz kojeg je 1997. nastao prvi nezavisni pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj Global Net Grupa. Upravo je iz suradnje BBM-a i M SAN-a nastao IT projekt koji se potom pretvorio u tvrtku Omega software.

Inače, Matićima je hommage napisao i osnivač Index.hr-a Matija Babić navevši da su investirali 200.000 kuna u njegov portal na samom početku rada i potom nikada nisu tražili taj novac nazad niti ga zvali kako bi utjecali na ono što objavljuju.

U branši se već neko vrijeme pričalo da je Omega software na prodaju.

Plaće 9928 kuna neto

Poslovno, tvrtki je išlo odlično. Zadnjih pet godina imala je kontinuiran, postupan rast prihoda. Od 2016. do 2020. prihod Omege se utrostručio na 78,5 milijuna kuna. Samo lani porastao je 13,3 posto.

Tvrtka je, osim toga, kontinuirano povećavala broj zaposlenika.

Godine 2016. zapošljavala je 64 radnika, a do 2020. se njihov broj udvostručio na 133. Samo lani povećala je broj zaposlenih za 15 posto.

Kao i u ostatku IT sektora u Omegi su plaće nadprosječne. Tako je, prema podacima Fine, prosječna plaća u ovoj tvrtki unazad pet godina kontinuirano bila iznad 8000 kuna neto. Lani je narasla do 9928 kuna neto.

Uz sve to, tvrtka kontinuirano posluje pozitivno s operativnom maržom od 20,4 posto. Zadnje tri godine neto dobit tvrtke je gotovo pa identična. Lani je iznosila 12,6 milijuna kuna.

Na pitanje otkud toliki rast prihoda i takva neto dobit dio odgovora nesumnjivo je u ulaganju u vlastitu proizvodnju.

Startup prije startupa

Omega je jedna od rijetkih hrvatskih IT tvrtki, koje su i prije pojave domaćih startupa same razvijale i prodavale vlastita softverska rješenja i prodavali ih na lokalnom i inozemnom tržištu.

Ova je tvrtka prva napravila i testirala domaće rješenje za fiskalne blagajne. Nadalje, u suradnji s Compingom, tvrtkom koja je u Hrvatsku dovela globalno najveći IoT telekom startup Sigfox, razvila je i prvu hrvatsku komercijalnu IoT platformu.

Omega je razvila i prvu domaću otvorenu pametnu mrežu energetski učinkovite javne LED rasvjete.

K tome, preklani je s Deloitteom i IT Sistemima, koje je u međuvremenu preuzeo poljski IT div Asseco SEE, predala najpovoljniju ponudu za izradu prve gradske blockchain strategije unas. Strategiju je naručio Grad Zagreb.

Omega je za svoj rad dobila i niz priznanja.

Prije šest godina Microsoft ju je uvrstio u finale svog izbora za globalnog partnera kompanije, a prije dvije godine domaća konzultantska tvrtka OMNIAConsulting, koju vode ljudi koji su prethodno radili za američki IDC, Omegu je proglasila jednom od desetak domaćih tvrtki motora hrvatske softverske industrije.

Na tom su popisu bili, među inima, i Infobip, GDI grupa, TIS grupa i Inchoo.

Tvrtka je nositelj oznake Hrvatske kvalitete i Izvorno hrvatski. Usto, ima niz poslovno jakih certifikata: ISO 9001, ISO 27001, ISO 15489, ISO 14001.

Uteg sumnje u prodajnu praksu

Stipo Matić, kad je preuzeo tu tvrtku, naveo je da u njoj prepoznaje znanje, kapacitete, iskustvo i tržišnu prepoznatljivost te da se savršeno uklapa u strateške planove ekspanzije na internacionalna tržišta.

Dodao je da M SAN-u obogaćuje ponudu u području energetske učinkovitosti, industrije 4.0, zelene ekonomije i digitalne transformacije. Naglasio je i da će tvrtka ostati samostalan poslovni subjekt.

No, na to kako će se pak u narednom razdoblju razvijati ova domaća IT tvrtka sasvim će sigurno utjecati i rezultati istrage USKOK-a i OLAF-a, čiji fokus neće toliko biti na tehnološkoj inovativnosti koliko na sumnji u previše inovativan pristupu u prodaji i ugovaranju poslova.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Bernard Ivezić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.