Požari u Dalmaciji: Slučajnost, namjera ili teroristički čin?

05.08.2024. 09:48:00

Svake godine, s dolaskom ljetnih mjeseci i visokih temperatura, Hrvatska, a posebice područje Dalmacije, suočava se s devastirajućim požarima koji pustoše prirodne resurse, ugrožavaju živote i imovinu te mobiliziraju vatrogasne snage. No, u oči obilježavanja državnih blagdana poput Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja, te komemoracije Vojno-redarstvene operacije Oluja, ove tragedije često poprimaju i drugačiji kontekst.

Lokalno stanovništvo, posebno u najpogođenijim područjima, otvoreno izražava sumnju da mnogi od tih požara nisu rezultat slučajnosti, već namjernih podmetanja. Iako identitet počinitelja rijetko dolazi do šire javnosti, među mještanima se priča o prepoznatljivim piromanima, te motivima koji sežu dublje od običnog vandalizma. Prema tvrdnjama lokalnih stanovnika, neki od počinitelja navodno su osobe koje ne mogu preboljeti raspad nekadašnje SAO Krajine i u podmetanju požara vide način izražavanja svoje ogorčenosti.

Požari usred ljetnih vrućina – slučajnost ili smišljena strategija?

Početkom ljeta, Hrvatsku je zahvatio veliki toplinski val, što je uzrokovalo značajan porast rizika od prirodnih požara. No nije bilo puno požara velikih razmjera, znači visoka temperatura nije bila uzrok požara.  I dok su mnogi od tih požara posljedica visokih temperatura, suše i drugih prirodnih faktora, ubrzo nakon toga počeli su se pojavljivati požari za koje lokalno stanovništvo sumnja da su rezultat ljudskog djelovanja.

Jedan od većih požara ove godine bio je požar kod Smokovića, malog sela u zadarskom zaleđu. Prema informacijama iz lokalnih izvora, požar je potpalio pojedinac koji još uvijek gaji neprijateljstvo prema Hrvatskoj zbog gubitka SAO Krajine. Ovo nije prvi takav slučaj, a mnogi smatraju da postoji uzorak u pojavi ovih požara koji se ponavljaju upravo oko važnih državnih datuma.

Istrage i službeni odgovori

Unatoč sumnjama i optužbama koje kruže među stanovnicima, službene istrage rijetko daju jasne odgovore. Upit Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) o počiniteljima ovih požara nije donio konkretne informacije. Uobičajeni odgovori naglašavaju da su istrage u tijeku ili da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili namjernu prirodu požara. To dodatno pojačava osjećaj nepovjerenja među lokalnim stanovništvom, koje vjeruje da vlasti možda zataškavaju motive ili identitete počinitelja.

Dugogodišnja borba protiv podmetnutih požara

Hrvatska se godinama bori s požarima koji se smatraju podmetnutima. Vatrogasne službe, iako dobro obučene i opremljene, često se osjećaju nemoćnima protiv učestalosti i intenziteta požara koji se događaju u određenim regijama. Uz štete koje požari nanose prirodnim resursima, infrastrukturi i lokalnom gospodarstvu, postoji i duboka psihološka trauma među stanovnicima koji su prisiljeni suočavati se s ovakvim oblicima nasilja gotovo svake godine.

S obzirom na učestalost ovih događaja, postavlja se pitanje koliko je slučajna povezanost između datuma državnih blagdana i izbijanja ovih požara. Dok službene institucije nastavljaju s istragama, lokalno stanovništvo i dalje sumnja da iza svega stoji nešto puno zlokobnije – namjerno podmetanje požara u znak prosvjeda ili osvete.

Šutnja: kad neće mediji onda mora narod.... jer da je iz braniteljskam populacije već bi pisali i ko mu je did i pradid, a slučaju požara u Smokovićima, sumnja se da ga je izazvao G.V. s pupovćeve izborne liste (komentar na facebooku)

Požari u Dalmaciji koji se pojavljuju u oči važnih državnih blagdana otvaraju brojna pitanja i sumnje u vezi s njihovom prirodom. Bez obzira na motive, jasno je da su ti požari postali dio šireg problema s kojim se Hrvatska suočava svake godine. Dok čekamo odgovore od nadležnih institucija, jedno je sigurno – lokalno stanovništvo ne misli da je riječ o slučajnosti.

Borba protiv ovih požara mora uključivati ne samo vatrogasne snage već i širu suradnju svih razina društva kako bi se stalo na kraj ovoj opasnoj pojavi. Ima li tu elemenata terorističkih akata?

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Portala dnevnih novosti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.