PRAVA HAVARIJA: Još uvijek se traga za nestalom podmornicom s 53 člana posade. Uočena je naftna mrlja na površini mora

22.04.2021. 15:28:00

NEIZVJESNA SUDBINA

I dalje nema novih znakova indonezijske podmornice koja je s 53 članova posade nestala sjeverno od otoka Balija u srijedu. Objavio je to glasnogovornik indonezijske mornarice nakon što je na površini uočena naftna mrlja. Susjedne su zemlje odlučile pomoći u istrazi.

Podmornica KRI Nanggala-402, stara 44 godine, sudjelovala je u vojnoj vježbi sjeverno od otoka Balija u srijedu.

Na mjestu gdje je podmornica zaronila, iz zraka je uočena naftna mrlja. Osim zračne, u potragu su također uključena i dva broda s opremom za sonarno skeniranje, rekli su dužnosnici. Naime, ovakva naftna mrlja može ukazivati i na oštećenje plovila, a može i predstavljati signal posade, priopćila je mornarica.

Zemlje nude pomoć u potrazi

Upitan o izvještajima o kretanju otkrivenim pod vodom, glasnogovornik mornarice Julius Widjojono rekao je da na temelju do sada zaprimljenih informacija nestala podmornica još nije uočena na sonaru, te nije uspostavljen kontakt s posadom. Ranije je za KompasTV rekao da bi podmornica na dizelski pogon s električnim baterijama, dok je pod vodom, mogla izdržati dubinu od 250-500 metara. U priopćenju je mornarica potvrdila kako postoji mogućnost da je do problema došlo tijekom zaronjavanja, “pa je izgubljena kontrola te se ne mogu provesti hitni postupci, a brod pada na dubinu od 600-700 metara”. U tom je području more pliće nego u drugim dijelovima arhipelaga, no može biti duboko i više od 1.500 metara.

Pomoć je ponudilo nekoliko zemalja u regiji, a australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da će Australija “pomoći kako god može”. Podmornicu za spašavanje rasporedio je i Singapur, a brod šalje i Malezija. Naime, podmornica teška 1395 tona izgrađena je u Njemačkoj 1987.  U međuvremenu je bila na dvogodišnjem remontu u Južnoj Koreji te se floti ponovo pridružila 2012.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Flickr/Ilustracija

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.