PRAVO I PRAVDA: Uvjerljiva pobjeda konzervativaca u Poljskoj, ljevici samo 11 %

14.10.2019. 09:44:00

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) na vlasti od 2015. godine, vodi na nedjeljnim parlamentarnim izborima sa 49.3 posto osvojenih glasova, pokazuju djelomični službeni rezultati objavljeni u ponedjeljak nakon što je obrađeno 42 posto izbornih jedinica.

Pravo i pravda, bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, time osvaja oko 265 od 460 zastupnika i imat će većinu u  donjem domu poljskog parlamenta nakon ovih izbora.

“Iako je protiv nas bila snažna fronta, uspjeli smo pobijediti”, rekao je Kaczynski. Nadam se da će sutra objavom rezultata biti potvrđen naš uspjeh. Pred nama su četiri godine teškog posla, dodao je. Moramo razmisliti o onome što smo uspjeli učiniti i zašto nas dio društva nije podržao, rekao je šef PiS-a, kojeg smatraju najutjecajnijm čovjekom u Poljskoj.

Apsolutna većina u donjem domu parlamenta pružit će PiS snažan mandat da nastavi svoje reforme pravosuđa, medija, kulturnih institucija, bankarskog sustava i energetskog sektora.

Glavna oporbena skupina u zemlji, Građanska platforma, zasad je druga s 22.3 posto osvojenih glasova a prati je Lijevi savez s 10.9 posto.

Blok Poljske seljačke stranke (PLS) i antisistemskog Kukiza’15 je na 9.8 posto podrške, a Konfederacija, krajnje desna stranka ultraliberala i nacionalista protivnika migranata, ulazi u parlament sa 6,6 posto glasova i 11 zastupnika.

Premoćna većina u donjem domu parlamenta omogućit će PiS-u da nastavi provoditi reforme pravosudnog sustava, medija i kulturnih institucija u svom drugom četverogodišnjem mandatu. Reforme najveće postkomunističke članice Europske unije kritizirao je Bruxelles.

Rezultati za gornji dom parlamenta su još uvijek nejasni. Senat u kojemu sjedi 100 zastupnika može izmijeniti ili odgoditi zakone koje potvrdi donji dom parlamenta te blokirati promjene ustava.

Izvor: Maxportal

Izvorni autor: R.I./Hina/Foto:AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.