Pravobraniteljica o snimci: Potencijalno imamo problem nacionalne sigurnosti

07.10.2021. 19:47:00

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u Dnevniku je govorila o snimkama nasilja nad migrantima.

“Prvo bih rekla da cijelo osmomjesečno istraživanje pokazuje različite elemente. Imamo ovu snimku koja pokazuje nasilje, imamo snimku dronom koja pokazuje pushbackove i imamo uništavanje dokumenata migranata. Ovo prvo je najdramatičnije, imamo jasno fizičko nasilje i upotrebu sile. Apsolutno je nužno temeljito istražiti ovaj događaj.

Ono što vidimo, za razliku od ranijih slučaja, gdje se negiralo, sada je i Božinović rekao da je važno temeljito istražiti i da je osnovan tim koji će se baviti ovim događajem. Zašto je važno ovo dobro istražiti? S jedne strane, ako se zaista radi o policijskim službenicima onda se ne radi samo o povredi hrvatskih zakona, nego se radi i o povredi članka 3. Europske konvencije, odnosno nečovječnom postupanju. Ako se ne radi o policijskim službenicima onda imamo potencijalni problem nacionalne sigurnosti sa skupinama koje maskirane tuku na području RH. U svakom slučaju istraga je ključna”, kaže.

“Policija mora dati sve od sebe”

Istaknula je i kako su iz Ureda pučke pravobraniteljice otvorili ispitni postupak temeljem informacija iz medija te su uputili dopis MUP-u i DORH-u gdje traže da ih obavijeste što su poduzeli i istražili. “Ovaj događaj i ova snimka ukazuje na obilježja kaznenog djela koja se gone po službenoj dužnosti. Smatram da i DORH ovdje ima svoju ulogu”, veli.

Otkrila je i kakva je dosad bila komuniakcija s MUP-om u svim prijašnjim slučajevima navodnog nasilja na granicama:

“Sve postupke koje smo pokretali kao institucija, u tim postupcima smo u pravilu imali dva tipa odgovora od MUP-a. Jedno je bilo da nie bilo moguće utvrditi da je doista došlo do tog događaja i drugo je bilo da je MUP doista došao u doticaj s konkretnim ljudima međutim da su oni svojevoljno napustili RH. Ni u jednom slučaju nije bilo moguće utvrditi da je doista došlo do povrede zakona i konvencijskog prava. Tu dolazi do pitanja kako istraživački novinari mogu utvrditi stvari, a s druge strane policija ima veliko ljudstvo. Kada postoje navodi o ovakvim incidentima policija mora dati sve od sebe da ih istraži, a ako treba da se uključi i DORH”, kaže.

“Komentari na društvenim mrežama su strašni”

Rekla je i kako još uvijek nemaju uvid kakav im treba:

“Mi imamo pravo dobiti uvid u podatke, oko toga je bio nekih prijepora, međutim mi na to imamo pravo. Raspravljali smo u više navrata o tome na što imamo pravo i bilo je prijepora. Činilo se da će biti nekih pomaka međutim, moram reći da još uvike onaj tip uvida, kakav bi bio potreban da bismo nešto mogli utvrditi, nemamo. Već sada je jasno da granicu ne možete čuvati tako da poslažete ljude po granici nego će to biti uz pomoć tehnologije”, dodaje.

Osvrnula se i na komentare na društvenim mrežama na objavljene snimke:

“Današnji komentari na društvenim mrežama su strašni. To je neprihvatljivo. Mi u Hrvatskoj moramo imati nultu stopu tolerancije na nasilje od strane policije i nultu stopu tolerancije na kršenje vlastitih zakona. Ako je doista riječ o nasilnom postupanju policije i da netko tome plješće, apsolutno je neprihvatljivo”.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.