Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine: ‘Sada kad se pojavio infektivniji soj kako se testiranje može provoditi u ordinacijama?’

19.01.2022. 10:50:00

PCR i brzo antigensko testiranje pokazali su jučer više od 13.500 novozaraženih. Koliko će još trajati rast broja zaraženih i kada se očekuje smirivanje zaraze pričali su za Hrvatski radio epidemiologinja iz HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Nataša Ban Toskić i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Meštrović je naglasio da hospitaliziraju one koji zaista trebaju biti u bolnici na kisiku ili respiratoru i da su to većinom stariji sugrađani i prosječna dob je preko 70 godina.

“Stariji i necijepljeni su najugroženija skupina koju hospitaliziramo i liječimo u KBC-u”, poručio je, dodavši da je sve ovo posljedica necijepljenja te da je veliki broj osoblja ne može raditi zbog infekcije. Trenutačno je izvan pogona oko 140 djelatnika, a od toga uglavnom oko 70 medicinskih sestara ne radi.

Je li ovo vrhunac?

“Ukinuli smo elektivni program, naši bolesnici s drugim bolestima dobivaju sve ono što bi trebali dobivati, rekao je te dodao da se broj bolesnika s COVID-om u KBC-u Split ne smanjuje, nikad nije bilo teže nego sada, nikad nije bilo ovoliko bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom. Danas je prvi puta broj bolesnika manje”, rekao je.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović ne usuđuje se reći kako je sada vrhunac ovog vala pandemije.

“Vidimo i dalje rast, manji je i dalje nego proteklih tjedana, no moramo imati u mislima da možda testiranja nisu uspjela obuhvatiti sve kojima su bila potrebna. Dopustimo da vidimo kako će se situacija kretati. Rast je prisutan”, poručila je, ali i dodala kako istraživanja pokazuju da je omikron-varijanta prosječno gledajući može biti blaža bolest. No, isto tako brzo se širi i zahvaća puno veći broj ljudi i u tome zahvaća i starije i necijepljene kod kojih se ne može biti siguran da omikron uzrokovati blažu kliničku sliku.

Testiranje u ordinacijama

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine Nataša Ban Toskić govorila je o brzim antigenskim testiranjima (BAT) u ordinacijama obiteljske medicine i kod pedijatara.

“Dok neke kolege imaju jako dobro projektirane objekte u kojima rade i mogu naći neki izdvojeni prostor za testiranje, većina kolega nemaju prostornih uvjeta. Nismo bili spremni za masovno testiranje i da se pretvorimo u testne punktove. Nama je stručna i profesionalna obveza ukazivati na probleme koji će se stvoriti u praksi ako nas se ne pita koje su naše mogućnosti i na koji bi se način mogli realno uključiti u cijeli proces. Ako je dosad testiranje bilo isključivo na punktovima izvan zdravstvenih ustanova, nevjerojatno je što se sada dogodilo. Sada kad se pojavio infektivniji soj omikron kako sada odjednom se to testiranje može provoditi u zatvorenim prostorima, u ordinacijama. Nama je potrebno dati operativno-organizacijske upute i infrastrukturu prije nego što je najavljen ovakav potez. U našim ordinacijama ne postoji masovno testiranje, tu i tamo se netko testirana, ali to nije dovoljna učinkovitost na uloženo vrijeme”, poručila je.




Ban Toskić je istaknula kako i sada postoje punktovi i kontejneri kod brojnih domova zdravlja gdje djelatnici uzimaju uzorke za PCR testiranja te se rade BAT testiranja na plaćanje.

“Zbog kojeg razloga sada oni ne mogu preuzeti BAT testiranje nije nam jasno jer punktovi i kontejneri postoje. Očito je u pitanju novac, tko će to financirati”, rekla je.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.