Predsjednica Kosova Vjosa Osmani: Ako vojska Srbije pređe granicu, susrest će se sa vojskom SAD-a

08.07.2021. 20:03:00

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je danas kako će se Vojska Srbije, ukoliko pokuša preći službeni prijelaz sa Kosovom, suočiti sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je to rekla novinarima, odgovarajući na pitanje plaši li se sukoba zbog naoružavanja Vojske Srbije, prenosi Tanjug, pozivajući se na kosovsku Gazetu Express.

Po njenim riječima, jasno je kako srpska vojska vidi Rusiju kao svog glavnog saveznika u pogledu vojne suradnje, ali i politike, te da to otvoreno pokazuju.

Kosovo očekuje uzajamno priznanje

To se, tvrdi, vidjelo na primjeru vojnih vježbi, jer, dok su zemlje u regiji provodile vježbu “Defender Europe 21” zajedno sa NATO-om i SAD-om, Srbija je istovremeno organizirala vojne vježbe sa Rusijom.

„Nisam sigurna šta Beograd ima na umu kada je riječ o retorici, ali jedno dobro znam – ako pređu granicu sa Kosovom, susrest će se sa vojnicima iz SAD-a i drugih članica NATO-a. Nismo sami i Srbija to dobro zna. Jednom su to pokušali 1999. godine. Mislim da neće htjeti da to pokušaju ponovo”, rekla je Osmani.

Govoreći o dijalogu, Osmani kaže da se zna šta Kosovo očekuje od njega, a to je uzajamno priznanje.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.