Predsjednički izbori DIP: Izborni dan miran, manje nepravilnosti rješavaju se u hodu

22.12.2019. 16:30:00

Nedjeljni hrvatski predsjednički izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, navode poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže kako je Povjerenstvo upoznato da su na jednoj društvenoj mreži objavljeni 'rezultati' glasovanja u Australiji i da je DIP upozorio stožer toga predsjedničkog kandidata čiji su promatrači to objavili, neka to ne čine. To je kršenje izborne šutnje, naglašava Lovrin.

 U Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji, zbog vremenske razlike, predsjednički izbori su već zaključeni, na sedam biračkih mjesta u tim državama glasovalo je 1.100 birača.

 Lovrin kaže kako DIP-u stiže malo dojava o kršenju izborne šutnje, ali su u Povjerenstvu primijetili da se na nekim portalima objavljuju snimke i razgovori s  predsjedničkim kandidatima na glasovanju, što je nedopustivo.

 Policija, pak, nije izvijestila ni o kakvim incidentima na izborni dan.

 Potpredsjednica DIP-a potvrdila je da su četiri od 6.533 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, u nedjelju ujutro nekoliko minuta kasnila s otvaranjem u 7 sati, među njima i medijski najspominjanije, biračko mjesto u Mostaru.

 Kasnila su nekoliko minuta, što ne utječe na regularnost izbora, ističe Lovrin i kao razloge navodi one tehničke prirode, jedan smrti slučaj, kašnjenje predsjednika lokalnog Biračkog odbora.

 Na hrvatske predsjedničke izbore, na kojima se natječe 11-oro kandidata i kandidatkinja, do podneva je izašlo 550 tisuća birača, sto tisuća više nego prije pet godina. U tome ih nije spriječila ni obilna kiša koja pada cijeli dan.

 Hoće li se trend visokog odaziva glasača nastaviti, znat će se u 17 sati kada će DIP objaviti nove podatke o broju izašlih birača. Prve izborne rezultate objavit će već sat po zatvaranju birališta, u 20 sati. 

Izvor: hina/Foto:Fah/PDN

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.