Predsjednik Filipina najavio protumjere zbog kineskih aktivnosti: “Neće nas nitko natjerati da šutimo”

28.03.2024. 14:55:00

Filipini će provesti proporcionalne i razumne protumjere protiv "ilegalnih, prisilnih, agresivnih i opasnih napada" kineske obalne straže i pomorske milicije u Južnom kineskom moru, rekao je u četvrtak predsjednik Filipina Ferdinand Marcos mlađi.

“Ne tražimo sukob ni s jednom nacijom, pogotovo sa zemljama koje nam se predstavljaju i tvrde da su naši prijatelji, ali neće nas nitko natjerati da šutimo, pokorimo se ili podložimo”, napisao je Marcos na Facebooku.

Nije precizirao što će uključivati te protumjere.

Filipini posljednjih godina kritiziraju opetovano, kako kažu, agresivno ponašanje kineske obalne straže i ribarskih brodova u spornom području unutar isključivog gospodarskog pojasa Filipina.

Najnoviji incident dogodio se prošlog tjedna, kada je Kina upotrijebila vodene topove kako bi omela još jednu filipinsku opskrbnu misiju za vojnike na Drugom Thomasovom plićaku.

Vojnici tamo čuvaju ratni brod koji se namjerno nasukao na grebenu prije 25 godina.

Kina, koja svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, optužila je Filipine da zadiru u njen teritorij te je poručila da je poduzela nužne mjere protiv brodova.

Kina je u ponedjeljak upozorila Filipine da se ponašaju oprezno i traže dijalog, poručivši da su njihovi odnosi na “prekretnici” jer su sukobi između njihovih obalnih straža oko pomorskih zahtjeva pogoršali napetosti.

Marcos je rekao da se susreo sa svojim obrambenim i sigurnosnim dužnosnicima te da je u komunikaciji s “prijateljima iz međunarodne zajednice”.

“Ponudili su nam pomoć u vezi s onim što je FIlipinima potrebno da zaštiti i osigura naš suverenitet, suverena prava i jurisdikciju dok istovremeno osiguravaju mir i stabilnost u Indopacifiku”, rekao je Marcos.

Pogoršanje odnosa s Kinom događa se dok Marcos nastoji produbiti obrambene veze sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnažio je američki pristup filipinskim vojnim bazama, a zajedničke vježbe su proširene na pomorske i zračne patrole iznad Južnokineskog mora uz negodovanje Pekinga.

Američki ministar obrane Lloyd Austin u srijedu je ponovno potvrdio predanost Washingtona sporazumu o uzajamnoj obrani s Filipinima iz 1951. i kritizirao je “opasne” postupke Kine u Drugom Thomasovom plićaku.

U telefonskom razgovoru u srijedu sa svojim filipinskim kolegom Gilbertom Teodorom, Austin je “ponovno potvrdio čvrstu predanost SAD-a Filipinima” za koje je rečeno da poduzimaju zakonitu misiju opskrbe svojih snaga.

Filipinsko-američki ugovor obvezuje obje zemlje da pomognu jedna drugoj u obrani ako budu napadnute, a obuhvaća obalnu stražu, civilna i vojna plovila u Južnokineskom moru.

Izvor: n1/Foto: Pixabay

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.