Predsjednik HGK otkrio što su tražili od Vlade i koje bi se trgovine prve trebale otvoriti

21.04.2020. 19:30:00

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović otkrio je koje je prijedloge HGK uputio Vladi oko opuštanja mjera i otvaranja pojedinih gospodarskih djelatnosti.

"Mi isto čekamo četvrtak i odgovore na naše prijedloge. Na istom smo tragu koliko imam informacije iz Vlade", rekao je.

"Mi smo u biti u našem prijedlogu na temelju prijedloga članova istaknuli da je nakon svih ovih epidemioloških mjera gdje ne trebamo postavljati pitanje zdravstvo ili gospodarstvo, sada je situacija da možemo imati oboje. Predložili smo otvaranje svih trgovina neovisno o veličini, uvažavajući epidemiološke mjere, zatim dalje obrte poput frizerskih i kozmetičkih salona...".

"Pogotovo onih velikih salona salone koji su po kvadratima veliki poput autosalona i trgovina namještaja gdje ne ulazi veliki broj ljudi. Sredinom petog mjeseca očekujemo otvaranje i ostalih subjekata poput trgovačkih centara. Vjerujem da je Vlada na tragu da donese sveobuhvatan plan i da će se nakon sjednice Vlada krenuti u otpuštanje mjera", ističe Burilović.

Vjeruje da se može očekivati već od petka i za vikend objavljivanje i otpuštanje nekih prvih mjera. Tražili su i produženje radnog vremena kako bi se još manje stvarala gužva, da se regulira rad od kuće, decentralizaciju mjera prema županijama itd.

"Dok god ne budemo imali cjepivo ili lijek koji će zaustaviti virus mi ćemo imati određeni drugačiji način života i moramo biti svjesni da ćemo se morati pridržavati mjera. Dugoročno gospodarstvo ovo ne može izdržati pa se nadam da ćemo od petka i nadalje početi ulaziti u normalan način života, ali uz poštovanje epidemioloških mjera", istaknuo je Burilović za N 1 televiziju. 

Izvor: dd/N1/Direktno.hr/Foto:screenshot/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.