Predsjednik Milanović demantira premijera: "Nisam naredio podizanje stupnja pripravnosti oružanih snaga"

01.03.2022. 12:16:00

Ured predsjednika Republike u priopćenju demantira da je povećana pripravnost Oružanih snaga.

Iz Ureda predsjednika Republike oglasili su se priopćenjem u kojem demantiraju da je vojska podigla stupanj pripravnosti. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je "Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja".

Prema Zakonu o obrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, građana i imovine.

Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Naime, prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade RH", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.

Plenković je u ponedjeljak nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinarima rekao da je vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na globalna zbivanja te da se posebno prate zbivanja u našem susjedstvu.

"Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji", rekao je sinoć Plenković.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: DNEVNIK.hr

Izvorni autor: S.Ve./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.