Predsjednik NSP upozorava na Pleter: ‘Dok glavešine dijele dobit, hrana je ispod svake ljudske razine’

14.01.2021. 17:54:00

“Hrana je nekvalitetna i nije ukusna i jestiva i za taj je novac ispod svake razine. Mi smo se žalili i tražili da se to promijeni, da se za tu cijenu izvoli dati kvalitetnija hrana. Taj jedan paket u kojem je bila pokvarena salama ili je istekao rok trajanja naplaćivali su 80 kuna, a vrijednost tog paketa bila je u trgovini 24 kuna po našem izračunu. Tome treba dodati da su oni svaku svoju dostavu hrane nama naplaćivali zasebno”, objašnjava.

Otkako je pripremu obroka za stanovnike na potresom pogođenom području preuzela je državna tvrtka Pleter sa svih strana krenule su kritike i primjedbe na hranu.

Društvenim mrežama se dijele fotografije obroka, a ljudi se žale da je loše pripremljeno. Ovo nije prvi put da se ova tvrtka suočava s ovakvim kritika, kako prenosi Otvoreno, prije dvije godine Nacionalni sindikat policije odlučio je javno progovoriti o obrocima koji se pripremaju za zaposlenike MUP-a.

Tada su rekli kako su ‘lunch’ paketi koje priprema tvrtka Pleter za policajce koji dežuraju uz granicu s BiH štiteći je od migranata izrazito oskudni, cijena je dvostruko veća nego u trgovini, a nekim je proizvodima istekao rok ili su pokvareni.

“Naime, imamo saznanja da se ‘lunch’ paket plaća po cijeni od 80 kuna po jednom paketu, a vrijednost tog paketa na tržištu, realno, ne prelazi cijenu od 24 kuna”, istaknuo je tada predsjednik sindikata policije Nikola Kajkić.

Na upit je li se nešto u međuvremenu promijenilo, navodi kako je nakon njihovih učestalih prigovora i primjedbi te pritiska na MUP proveden javni natječaj i izabrana je tvrtka Podravka za proizvodnju ‘lunch’ paketa i to je sad uredu, kako dodaje.

“Hrana je nekvalitetna i nije ukusna i jestiva i za taj je novac ispod svake razine. Mi smo se žalili i tražili da se to promijeni, da se za tu cijenu izvoli dati kvalitetnija hrana. Taj jedan paket u kojem je bila pokvarena salama ili je istekao rok trajanja naplaćivali su 80 kuna, a vrijednost tog paketa bila je u trgovini 24 kuna po našem izračunu. Tome treba dodati da su oni svaku svoju dostavu hrane nama naplaćivali zasebno”, objašnjava.

No, ta tvrtka i dalje dostavlja ova gotova jela u tranzitne centre gdje se zbrinjavaju migranti, odnosno osobe koje ilegalno uđu u Hrvatsku pa ih policija vraća u zemlje iz kojih su došli, kako dodaje. Obrok se naplaćuje 40 kuna, u sklopu kojeg je cijena jedne jabuke pet/šest kuna ili banane osam/devet kuna.

“Ta hrana je, po saznanjima naših članova i povjerenika, ispod svake ljudske razine koju bi čovjek morao imati za obrok”, upozorava.

Dalje navodi kako su ukazivali i na to da tvrtka Pleter obroke proizvodi u vojnim objektima, sa vojnom opremom. “Osnivač je država, ali ona je d.o.o., pa mora imati u najmu vojne objekte ili mora kupiti svoju opremu, to je neprihvatljivo”.

“Ono što je jako bitno, kada pogledate statističke pokazatelje njihova poslovanja, a mi smo i na to ukazivali, njihova sva dobit se podjeljuje na njihove plaće, dnevnice, putne troškove, hotele i slično tome. Glavešine, predsjednik uprave, zamjenik predsjednika uprave, tko je god odgovoran u toj firmi, dijele dobit, dok recimo radnici rade za minimalnu plaću. Naplaćuju MUP-u skup obrok od 40 kuna i dobro zarađuju, ali na kraju godine nemaju dobit jer to sve rasterete kroz svoje troškove, što je nama kao sindikatu bilo neprihvatljivo”, tvrdi.

Nedavno se pisalo kako je plaća predsjednika uprave generala Marijana Marekovića u kolovozu prošle godine iznosila 36.582 kune bruto, članova uprave Denisa Skubica 29.583 kune te Martine Puljić 29.045 kuna.

Kada se iz bruto iznosa izračuna ukupni trošak plaće, Mareković Pleter usluge mjesečno košta oko 42.600 kuna, Skubic oko 34.300 kuna, a Puljić 33.800 kuna. To je na mjesečnoj razini ukupno preko 110 tisuća kuna, ili godišnje oko 1,3 milijuna.

Prema posljednjem dostupnim financijskom izvješću, onom za 2019. godinu, prihodi Pleter usluga iznosili su oko 213 milijuna kuna, a neto dobit 462 tisuće kuna. Troškovi osoblja te su godine ukupno iznosili oko 85 milijuna kuna, piše Telegram.

Izvor: Dragovoljac.com/PDN/Foto:dragovoljac

Izvorni autor: Andrej Jelušić/dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.