Premijer Andrej Plenković u Dnevniku: Imamo dvije Hrvatske

19.09.2023. 20:25:00

O ograničavanju cijena i Vladinu novom antiinflacijskom paketu, kao i o aktualnim političkim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je premijer Andrej Plenković.

Današnje saborsko aktualno prijepodne trajalo je šest sati. Bilo je dosta žestokih napada oporbe, posebno oko afere oko plina i afričke svinjske kuge.

- Ovo je bio početak nove sjednice Hrvatskog sabora, očekivan. Ovog puta opozicija, kako to manje-više čini proteklih sedam godina, odlučila baš sva pitanja uputiti meni. Opozicija od 19 pitanja nije imala niti jedno pitanje za ministre nego su sva išla meni kao premijeru.

Ono što je javnost mogla vidjeti je da imamo dvije Hrvatske. Imamo jednu Hrvatsku odnosno Vladu i parlamentarnu većinu koji rade za građane, gospodarstvo, rade za ostvarenje strateških ciljeva, velikih infradtrukturnih projekata, smanjivanju inflacije, održavanju standarda. To je ono što radi naša Vlada kontinuirano i konzistentno s velikim postgnućima.

Imate oporbu koja je nemoćna, nemoćna do mjere da su danas orkestrirano svi imali novu strategiju. Oni su shvatili da ako meni ne prilijepe meni osobno neku vrstu afere ili koreupcije da nemaju šanse na parlamentarnim izborima iduće godine, rekao je Plenković.

Rekao je kako je oporba u proteklih deset dana svojim nastupima u medijima ili nekim korumpiranim komentatorima koji su isto to govorili imala pripreme za takav nastup.

- Htjeli su povezati ili smo korumpirani za ljevicu, ili smo za krajnju desnicu izdajnici ili veleizdajnici. To su dva okvira, jedna izdajnici i veleizdajnici jer surađujemo s manjinama, posebno s predstavnicima srpske manjine u Saboru, a ova druga u nemoći jer nemaju odgovora niti na jedno pitanje, niti oko povećanja plaća, niti oko održavanja standarda, niti povećanja mirovina, niti mjera koje smo donijeli prošlog tjedna oko smanjivanja stopa inflacije, onda pokušavaju lijepiti korupciju i afere, istaknuo je Plenković.

Na pitanja o aferi oko HEP-a i plina premijer odgovara o postignućima

- Imali smo nekoliko tema u proteklih par mjeseci. Imali smo veliki, dugotrajni štrajk u pravosuđu koji je trajao nekoliko tjedana, potpuno nepotrebno. Našli smo rješenje na način da smo povećali plaće ljudima u pravosuđu za 12%, a onda smo još donijeli veliko povećanje za 30.000 drugih ljudi od 10%. O tome, naravno, nije bilo niti riječi. O tome da je jučer probijena druga cijev tunela Učka, osim gospodina Dausa koji je bio tamo iz IDS-a, nitko to nije spomenuo. Da se to događa u nekom drugom kontekstu, pa da mi u istoj godini integriramo Hrvatsku Istru sa četiri trake autoceste u ostalu mrežu autocesta sa ostatkom Hrvatske, u istoj godini Hrvatsku Baranju sa četiri trake integriramo u Hrvatsku i istodobno jug Hrvatske Dubrovačko-Neretvansku Županiju, Pelješki mostom, integriramo u hrvatsku mrežu autocesta, onda je to ilustracija politike modernog suverenizma, rekao je Plenković.

Podsjetio je na poruku Sigurna Hrvatska od prije tri godine na izborima te rekao kako tada nisu znali da će biti ovakva energetska kriza.

- Ako imate u energetskoj krizi odluke naše Vlade, koje vama, drugim građanima, gospodarstvu, vrtićima, školama, fakultetima, bolnicama, domovima za starije, županijama, gradovima, općinama, nevladinim udrugama, vjerskim organizacijama osigurala istu cijenu struje i plina, umjesto višestruko veću da je bila tržišna, onda smo mi u našoj politici očuvanja standarda građanoj pomoći i gospodarstvu uspjeli. Dogodila se jedna greška. Nitko to ne spori, ali moramo o tome govoriti, zato što je uspjeh politike Vlade u vremenu najveće energetske krize toliko velik da nitko nju praktički ovdje nije ni osjetio. Da ne govorim o nižim cijenama naftnih derivata. Mi smo učinili sve da bismo svi zajedno, kao društvo, prošli kroz krizu sa što manje štete. I to smo uspjeli. Dogodio se jedan propust, koji se dogodio u smislu tih mjesec dana, istaknuo je premijer.
O sankcijama za - hoće li ih biti?

- To ćemo mi odlučiti kada mi zato procijenimo da je pravo vrijeme, a ne kada to hoće oporba ili kada to hoće mediji, odgovorio je Plenković.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.