Premijer Plenković najavio povećanje plaća za 219.000 službenika i regres za sve: Veliki korak naprijed u javnim i državnim službama

05.06.2023. 12:39:00

Uz premijera su na sastanku bili i ministri, a Plenković se i obratio medijima nakon sastanka, zajedno sa Sanjom Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radni sastanak s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, prenosi 24sata.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Premijer se obratio nakon sastanka. Uz njega je i Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

- Kroz dijalog smo odlučili u idućim danima dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama. To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika - rekao je Plenković.

Plenković: Plaće će rasti za 219.000 službenika, dobit će i regres

Istaknuo je da se radi o velikom reformskom zahvatu koji će kroz nekoliko dana krenuti u proces javnog savjetovanja.

- Cilj tog procesa je da Zakon stupi na snagu 1. siječnja, to će trajati nekoliko mjeseci i zaključili smo da se trebamo voditi onom "Više daje tko brzo daje". Odlučili smo ovako obuhvatiti 219.000 službenika u javnim i državnim službama i to tako da bi plaća porasla za 100 eura onima koji imaju najmanje plaće. 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima 1,53, a za 60 eura onima s koeficijentom 1,67 - dodao je.

Poručio je da bi se odluka primjenjivala već za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju.

- Razgovarali smo i o regresu. Ustavni sud ne slaže se s razlikom u plaćanja između članova sindikata i ostalih pa smo dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na sve - rekao je Plenković.

Ovime će biti obuhvaćeni i pravosudni službenici, a premijer je rekao kako smatra da se radi o velikom koraku naprijed, a podsjetio je i na vanjske okolnosti koje utječu na ekonomiju.

Šprem: Vodilo se računa o onima s najnižim primanjima

Sanja Šprem istaknula je kako su premijera upoznali sa svim zahtjevima i problemima te napomenula da se vodilo računa o onima koji imaju najniža primanja.

- Svi su sindikati iskazali volju, nakon 20 godina trpljenja nepravde u odnosima članovi i nečlanovi sindikata, da se to pitanje regulira. Sindikati ne odustaju od razlikovanja člana i nečlana - rekla je.

Premijer je dodao kako će se za veće plaće izdvajati 430 milijuna eura godišnje. Oko 100.000 je onih koji će dobiti 100 eura, poručio je.

- Spremačice, domari, kuhari, oni sa srednjom stručnom spremom, plaća će im rasti 18 do 20 posto ovom odlukom Vlade - poručila je Šprem.

Izvor: 24sata/Foto:snimka zaslona/Andrej Plenković/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/24sata/Nikol Zagorac, Tina Ozmec-Ban

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.