Premijer u Buči: 'DORH će pomagati ukrajinskom tužiteljstvu, naše pravosuđe je puno eksperata'

31.03.2023. 15:54:00

Premijer je kazao da Hrvatska stoji uz Ukrajinu

Premijer Andrej Plenković danas je zajedno s ministrom branitelja Tomom Medvedom doputovao u Kijev. Uz premijera su u Kijevu i moldavska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger te slovenski Robert Golob.

Plenković je obišao Buču na godišnjicu masakra koji se dogodio u tom gradu. To mu je, kako je kazao, bio drugi posjet ovom gradu nakon onog u svibnju prošle godine, prenosi Telegram.hr.

Obljetnica zločina u Buči

“Tada su dojmovi bili još svježi, to je bilo mjesec i koji dan nakon što su ukrajinske snage oslobodile Buču, nakon ruskog napada i zločina koji su se dogodili. Prošla je godina dana od oslobađanja i zato mislim da je ova inicijativa Ukrajine i predsjednika Zelenskog i njegovih suradnika da se na tu godišnjicu upozori na zločine i brojne tragedije i zvjerstva koja su se dogodila tijekom ruske agresije na Ukrajinu”, kazao je premijer.

Kazao je da je Buča na samo tridesetak kilometara od Kijeva te da ruske snage u svojevrsnom blitzkriegu nisu uspjele doći do središta grada zahvaljujući ukrajinskoj vojsci koja ih je zaustavila.

Hrvatska pomoć u razminiranju

Premijer je kazao kako je današnji posjet Ukrajini dio kontinuirane i snažne podrške ukrajinskom narodu i Ukrajini.

“Imali smo susrete s predsjednikom Zelenskim, premijerom Šmihalom, predsjednikom Vrhovne Rade Stefančukom, prošli smo sve teme, različite oblike potpore, od političke potpore koje smo dali na najvidljiviji način, a to je organizacija summita Krimske platforme, pa do zajedničke inicijative da se u Zagrebu organizira velika konferencija o razminiranju Ukrajine koja bi bila krajem godine gdje bismo zajedno pozvali druge međunarodne partnere i dali im iskustvo u čemu je hrvatska specijalist. Nažalost, kod nas taj proces razminiranja traje skoro tridesetak godina”, kazao je premijer.

Kazao je i da su razgovarali o putu Ukrajine prema Europskoj uniji. Premijer je kazao i kako je posebno vrijedna inicijativa ministra Medveda da se pomogne ukrajinskim ranjenicima u hrvatskom bolničkom sustavu i u centrima za veterane.

Pomoć DORH-a ukrajinskom tužiteljstvu

Na pitanje hoće li stručnjaci DORH-a pomoći ukrajinskom tužiteljstvu u razotkrivanju ratnih zločina, premijer je kazao da je Hrvatska već poslala zamjenicu državnog odvjetnika iz Zagreba u Ukrajinu koja surađuje s ukrajinskim tužiteljima, Amerikancima, Nijemcima i Britancima.

“Kod nas postoji specijalizirani dio DORH-a za ratne zločine, specijalizirani suci na sudovima, specijalizirane ustrojbene jedinice hrvatske policije za ratne zločine. Ono čemu smo svjedočili nažalost u Hrvatskoj dogodilo se ovdje, to su brojni ratni zločini uslijed agresije, tu je ekspertiza naših stručnjaka jer operativno imaju najviše iskustva”, kazao je premijer.

Izdašna vojna pomoć Hrvatske

Istaknuo je da Hrvatska svoju solidarnost prema Ukrajini jasno artikulira od 24. veljače 2022. godine. “Dali smo diplomatsku, političku, ekonomsku, humanitarnu i izdašnu vojnu pomoć i to ćemo nastaviti činiti i dalje jer se Ukrajina bori za vrijednosti iza kojih mi stojimo.

To su vrijednosti demokracije, slobode, suverenosti i teritorijalne cjelovitosti i zato je cijela dimenzija sastanka bitna za odgovornost za zločine. Hrvatska ima veliko iskustvo koje je spremna podijeliti i zato sam odlučio doći osobno ovdje”, kazao je premijer.

Dolazak ukrajinskih ranjenika

Ministar Medved komentirao je pomoć ukrajinskim ranjenicima te kazao da je danas dogovorio sve detalje uz tu inicijativu.

“Prije dva dana smo imali video konferenciju gdje smo kroz međuresornu suradnju predstavili koncept. Danas smo predstavili sadržaj tog programa i očekujem daće Ukrajina pripremiti prvih 20 ranjenika koje će Hrvatska prihvatiti. Naš bolnički sustav definirat će lokacije njihovog liječenja, a po okončanju liječenja uslijedit će program rehabilitacije u našim veteranskim centrima koje završavamo. Ovo je samo prvi dolazak prve skupine od 20 ranjenika iz Ukrajine, nakon toga uslijedit će taj proces po prirotietima onako kako ga vidi Ukrajina, Ministarstvo branitelja i Ministarstvo zdravstva Ukrajine”, kazao je Medved.

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić kazala je da je dolazak premijera Plenkovića u Ukrajinu veoma važan. “To pokazuje da je osobno zainteresiran za sve što se događa u Ukrajini i da će osobno davati podršku. U diplomatskim krugovima to je odjeknulo jako dobro. Svi kolege su svjesni što znači osobno doći ovamo. Ipak je put sada puno kompliciraniji, ali ako se netko odluči na taj put to znači da ima veliko srce za Ukrajinu”, kazala je Djamić.

Izvor: Telegram.hr/FOTO:Vlada RH

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/Matej Devčić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.