PREMINUO BRIGADIR HV-a (u mirovini) LJUBOMIR CEROVAC (1947 - 2024) - POSLJEDNI POZDRAV

31.01.2024. 16:38:00

U nedavnoj tužnoj vijesti, saznali smo da nas je napustio brigadir Hrvatske vojske, gospodin Ljubomir Cerovac. Rođen 1947. godine u Roču, grad Buzet, Cerovac je svoj život posvetio službi domovini, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u vojnom sektoru i šire.  Preminuo je u utorak 30. siječnja 2024. godine

Ljubomir Cerovac je započeo svoj vojni put diplomiravši 1969. na Mornaričkoj tehničkoj akademiji u Puli, istovremeno pohađajući Strojarski fakultet u Rijeci. Njegova stručnost i predanost vojničkom pozivu doveli su ga do Komandno-štabne Akademije Ratne mornarice u Splitu, gdje je diplomirao 1983. godine. Njegovo znanje i sposobnosti prepoznate su priznavanjem poslijediplomskog studija i akademskog stupnja specijalista.

Tijekom Domovinskog rata, brigadir Cerovac obavljao je različite dužnosti, a posebno se isticao kao zapovjednik zrakoplovne baze Pula. Za svoju hrabrost i doprinos odredu Narodne zaštite, dodijeljena mu je Viteška povelja 13. rujna 1991. godine, što svjedoči o njegovoj iznimnoj hrabrosti u najtežim trenucima za Hrvatsku.

Cerovac je također bio ključna figura u procesu razminiranja zračnih luka u Puli i Zadru, kao i hidroelektrane Peruča. Za svoj izniman doprinos tom važnom zadatku, nagrađen je nagradom Grada Pule, grbom Grada Zadra, te više pohvala načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990.-1992., ordena Red hrvatskog trolista, te je primio više inozemnih odlikovanja.

Umirovljen je 1994. godine u činu brigadira Hrvatske vojske, ali njegov doprinos nije stao. Od 2012. godine, tijekom tri mandatna razdoblja, aktivno je sudjelovao u radu Skupštine Hrvatskog autokluba kao predstavnik Auto kluba Pula-Rovinj, te kao član Upravnog odbora Hrvatskog autokluba. Ranije je obnašao dužnost člana Nadzornog odbora Hrvatskog autokluba. Cerovac je bio dugogodišnji aktivist, član tijela upravljanja, te predsjednik Auto kluba Pula-Rovinj.

Svojim požrtvovnim radom, hrabrošću i neizmernim doprinosom, brigadir Ljubomir Cerovac ostavlja neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske vojske. Njegova predanost domovini i vojnički etos ostavit će dubok pečat u sjećanjima suboraca, obitelji i svih onih koji su imali privilegiju poznavati ovu iznimnu osobu. Uvijek će ostati simbol hrabrosti i požrtvovnosti koji će inspirirati buduće generacije vojnika.

Brigadir Ljubomir Cerovac, počivajte u miru.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Unsplash(HAK/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.