Preminuo heroj Vukovara i zamjenik Blage Zadre, prošao pakao logora: ‘Nisu imali što smo imali mi’

06.02.2024. 15:06:00

Jučer je pokopan Dragovoljac Domovinskog rata i sudionik obrane Vukovara brigadir Ivan Kovačić koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u Vukovaru. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je ožalošćenoj obitelji izraze sućuti u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i u svoje osobno ime.

Pokojnog Kovačića poznavala je većina vukovarskih branitelja, a osobito oni koji su bili zaduženi za obranu Borova Naselja. Jedan od onih koji ga se sjeća je bivši pripadnik “Žutih mrava”, Tomislav Orešković: “Bio je angažiran od prvoga dana, znali smo ga vidjeti u štabu u kojem je bio uz Blagu Zadru.” 

Kovačić je rođen 12. srpnja 1946. u Čađavici, odakle je doselio u Vukovar, gdje je prije Domovinskog rata bio zaposlen u Policijskoj upravi kao kapetan unutarnje plovidbe, te živio sa suprugom i dvoje djece.

Foto: MHB
Mijenjao je Blagu Zadru, a onda prošao pakao logora

Tijekom Bitke za Vukovar bio je zamjenik zapovjednika obrane Borova Naselja generala Blage Zadre, a nakon njegove pogibije postaje zapovjednik 3. bojne 204. brigade. Prilikom okupacije Vukovara zarobljen je i odveden u srpske koncentracijske logore, gdje je u Stajićevu i Srijemskoj Mitrovici proveo devet mjeseci. Umirovljen je u činu pričuvnog brigadira HV-a. 

Nakon Domovinskog rata bio je aktivan i angažiran u braniteljskim udrugama, dugogodišnji predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata “Vukovar ’91” i član je Predsjedništva ZU-a HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije, a kao aktivni sudionik obrane Vukovara i svjedok toga vremena, dao je svoj doprinos u promicanju istine i vrijednosti iz Domovinskog rata. 

Sudjelovao je u pisanju i izdavanju knjige “Prva hrvatska ratna lađa PB 91” i “Sisački mornari“, čiji je zapovjednik bio 1991. godine. Svoja svjedočanstva o herojskoj obrani Vukovara iznosio je i u drugoj literaturi s tematkom Domovinskog rata, kao i u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je održao predavanje učenicima osmih razreda.

Govoreći o nadljudskoj borbi vukovarskih branitelja protiv tada znatno nadmoćnijeg neprijatelja, velikorspskih agresora i tzv. JNA, Kovačić je zaključio: “Međutim, oni nisu imali ono što smo mi imali, mi smo imali srce, imali smo domoljublje. Borili smo se za svoj prag, borili smo se za svoju državu, za svoju obitelj.” 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: Pixabay/MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.