Preminuo je viceadmiral Zdravko Kardum: Nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice izgubio je bitku života - POSLJEDNI POZDRAV

04.09.2023. 15:49:00

Nakon kratke i teške bolesti u Splitu je životnu bitku izgubio nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, viceadmiral Zdravko Kardum (70), objavio je Zadarski portal.

Kardum je rođen 25. veljače 1953. u Nuniću, a u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, prije stupanja u HV, radio je kao specijalist za protubrodske rakete, zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka, zamjenik zapovjednika na brodovima klase Rade Končar, zapovjednik PZO sustava (SA-N-4) i zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka.

Najduže, 7,5 godina, bio je zamjenik zapovjednika na fregatama Koni klase. Kasnije je radio i kao zapovjednik na fregatama Koni, nakon čega je napustio JRM i dragovoljno se priključio Hrvatskoj vojsci.

Dužnost zapovjednika HRM obnašao je od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. Umjesto da ode u mirovinu, od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. bio je zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske.

Viceadmiral Kardum bio je jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM. Bio je zagovaratelj izgradnje i nabavke modularnih ratnih brodova, koji se brzo i lako mogu adaptirati za različite borbene zadatke.

Također je odlikovan Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata (1990.-1992.) i Spomenicom domovinske zahvalnosti. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: wikimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.