PREMINUO LEGENDARNI GLUMAC: Njegove uloge pamtit će brojne generacije, glumačka scena u suzama

21.10.2021. 12:49:00

Hrvatski kazališni i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion.

Bio je omiljeno lice na pozornici i na ekranu, a proslavio se u brojnim domaćim filmovima i serijama.

Žarko Potočnjak rodio se u Pakracu 1946. godine.  Završio je Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine.

Za vrijeme studija imao je prvu profesionalnu ulogu u filmu “Prikupljanje hrabrosti” redatelja Eduarda Galića. Prvi angažman dobio je u Kazalištu Komedija u Zagrebu gdje je igrao u mjuziklima i rock-operama, uz glumu je pjevao i plesao.

Nakon toga 18 godina bio je glumac u zagrebačkom kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine.

Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, a iste godine preimenovana je u Histrione. Snimio je 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu. Glumio je u oko 30 tv-serija. Proslavio je 40. godina glumačke karijere 2008. godine. Igrao je u oko 150 kazališnih premijera. Osvojio je velik broj nagrada.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Među istaknutim ulogama svakako je ona u ‘Dugoj mračnoj noći’, ‘Glembajevima’, ‘Vukovar se vraća kući’, ‘Trešeti’ i mnogim drugim.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.