PRESUDA ZA ODVRATAN HOROR U STAROJ GRADIŠKI I OKUČANIMA: Evo koliko su robije dobili monstrumi nedostupni hrvatskom pravosuđu

03.12.2021. 20:06:00

NELJUDSKI ZLOČIN

Prisiljavali su ih da dižu užarene predmete, stavljali im nož pod grlo, rezali žile na zapešću, šišali ih škarama za stoku, mučili elektrošokovima… Tako je izgledala stravična tortura sedamnaest civila i jednog ratnog zarobljenika u nekadašnjem zatvoru u Staroj Gradiški, a potom u Okučanima. U petak su, doduše u praznoj sudnici, na ukupno 48 godina zatvora osuđena četvorica okrivljenih za stravičan ratni zločin.

Na Županijskom susu u Osijeku Gojko Božić osuđen je na 13 godina zatvora, Zdravko Rakonić na 15, a Nebojša Petković i Miroslav Šućur na po 10 godina iza rešetaka, a osim mučkog zločina zajedničko im je da su svi i dalje nedostupni našem pravosuđu.

Inače, optužnica iz 2013. obuhvaćala je osam osoba, no Marko Živković, Slobodan Borjanić i Bogdan Popović u međuvremenu su preminuli.

Podsjećamo, pripadnici tzv. milicije SAO Krajine i vojne policije JNA bez ikakve su osnove uhitili i zatočili civile iz okolnih sela te jednog hrvatskog branitelja, a tijekom neljudskog dviljaštva 1991. godine šestorica zatvorenika izgubila su život. Ženi koja je također bila zatvorena, prebijeni suprug umro je u naručju.

Urezali mu križ na glavu

Rakonića, zapovjednika stanice milicije u Okučanima, optužnicom se teretilo da je dopustio da se civili i ondje drže u nehumanim uvjetima i izgladnjuju te da zatočenike na ispitivanjima tuku gumenim i drvenim palicama, rukama, nogama, kabelima, kundacima, muče elektrošokovima i šišaju ih praveći im križ na glavi… Isti taj Rakonić je zajedno s Nebojšom Petkovićem te preminulim Slobodanom Borjanićem i Bogdanom Popovićem u više navrata izvodio iz zatvora M.F. Petkovića ga je tukao gumenom palicom i udarao ploštimice sjekirom po rukama, prsnom košu i bubrezima, Borjanić ga je tukao šipkom po šakama i stopalima, a Bogdan Popović mučio ga je elektrošokovima na glavi.

Rakonić ga je udario automatskom puškom, pri čemu je M.F. zadobio ozljede tijela te opekline ruku i nogu te je od izgladnjivanja smršavio više od 30 kg. Miroslav Šućur natjerao je M.G. da pojede šaku soli, a zatim ga je s još sedam nepoznatih milicajaca tukao rukama, nogama i palicom po cijelom tijelu te ga prisilio da drži užareni poklopac peći koja je gorjela.

Nebojša Petković i Miroslav Šućur s milicajcima su iz ćelije izveli u hodnik I.Š. i tukli ga šipkama po glavi i tijelu, nakon čega su ga vratili u ćeliju, gdje je 9. prosinca 1991. umro pred ostalim zatočenicima. Dvojac je s milicajcima iz ćelije izveo i teško premlatio P.A., koji je umro istoga dana, a tijelo su mu odvezli na nepoznato mjesto. Pokojni Borjanić te Pektović i Šućur premlatili su I.G., koji od ozljeda nije mogao hodati. I on je preminuo pred ostalim zatočenicima, 20. prosinca 1991…

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Vojna povijest

Izvorni autor: Doris Vučić/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.