Prevara od dva eura zavladala društvenim mrežama: Evo kako je prepoznati

16.06.2024. 09:54:00

Posljednjih tjedana na Facebooku i Instagramu pojavila se prijevara poznata kao “prijevara od dva eura”. Ova prijevara nudi korisnicima kupnju tehnoloških proizvoda za samo dva eura. Da biste se zaštitili, morate obratiti pozornost na određene detalje koji razlikuju autentične oglase od lažnih.

Modus operandi ove prijevare je jednostavan, izvještava Geopop. Prevaranti prvo stvaraju lažne stranice na društvenim mrežama koje izgledaju kao službene stranice poznatih trgovina elektroničkom opremom. Zatim korisnicima nude “nevjerojatne” ponude, poput kupnje tehnoloških proizvoda čija je vrijednost nekoliko stotina eura za samo dva eura.

Ako korisnik prihvati ponudu i klikne na poveznicu te unese podatke o plaćanju ili osobne podatke, prevara je postigla svoj cilj – uzimanje novca od žrtve i/ili krađa osobnih podataka (koji se možda prodaju na Dark Webu).

Foto: Unsplash

Kako prepoznati prijevaru

Prepoznati ovu prijevaru nije teško ako obratite pozornost na nekoliko detalja:

Senzacionalistički ton objave: Ako objava sadrži puno uskličnika i pretjerane izraze poput “veliki popusti” ili “posljednja prilika”, vjerojatno je lažna.

Gramatičke i sintaktičke pogreške: Prevaranti često koriste online prevoditelje što rezultira loše prevedenim tekstom punim pogrešaka.

Neprovjereni računi: Službene stranice imaju plavu kvačicu koja potvrđuje njihov identitet. Ako toga nema, vjerojatno je riječ o lažnom računu.

Neopravdano sniženi proizvodi: Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije istinita.

Sumnjivi komentari: Lažni računi često ostavljaju senzacionalističke komentare kako bi oglasi izgledali vjerodostojnije.

Ako naiđete na ovakve oglase, osim što ne biste trebali klikati na poveznice, najbolje je prijaviti objavu i račun platformi kako bi poduzeli potrebne mjere.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: I.G./Foto: Unsplash/Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.