Prijatelj Marka Milića nije zadovoljavao uvjete natječaja za posao. Hrvatske šume: ‘Uzeli smo ga jer se jedini javio’

02.02.2023. 16:55:00

Prijatelj glasnogovornika Vlade Marka Milića, jednog od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića, počeo je raditi s novim ugovorom u Hrvatskim šumama dan nakon što je Milić poslao poruku tadašnjem šefu HŠ-a Krunoslavu Jakupčiću, otkrio je jučer Telegram. Time je Niko Dujmović s pripravničkog staža, koji je od 2018. odrađivao u Upravi Šuma u Buzetu, u rujnu 2019. prebačen na radno mjesto Tehnologa urbanog šumarstva u Upravi Šuma u rodnom Zagrebu.

Međutim, kako sada otkriva Telegram, Dujmović nije zadovoljavao formalne uvjete za natječaj kojim je primljen na pripravnički staž. Hrvatske šume tražile su, naime, isključivo pripravnike šumarske struke. Kao magistar agronomije, sa svojim stečenim akademskim kvalifikacijama stoga uopće nije udovoljavao uvjetima natječaja Hrvatskih šuma od 4. srpnja 2018. kojim su primali isključivo pripravnike sa završenim Fakultetom šumarstva ili strukovnom školom. A Dujmović je, dakle, godinu ranije diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Tražili pripravnike šumarske struke

Nakon Telegramovog upita, iz Hrvatskih šuma danas su priopćili kako se Dujmović jedini javio na pripravnički natječaj za traženo mjesto. Kažu i da je povjerenstvo provelo intervju s njim i zaključilo da, kao magistar inženjer hortikulture “zadovoljava uvjete”.

U natječaju od 4. srpnja 2018. Hrvatske šume traže 88 pripravnika na određeno vrijeme, i to “radi osposobljavanja pripravnika šumarske struke za samostalni rad na radnim mjestima iz zanimanja za koje su se školovali”. Dalje taksativno navode tko su prihvatljivi aplikanti. Tražili su 32 pripravnika sa završenim diplomskim studijem “Šumarstvo” i to sa smjera “Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem” ili smjera “Tehnika, tehnologija i management u šumarstvu”.

Natječajem preko kojeg je kao pripravnik u Upravi Šuma u Buzetu zaposlen Milićev prijatelj, Hrvatske šume tražile su i tri pripravnika sa završenim diplomskim studijem “Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša”. Riječ je, kao i u prethodnom slučaju, o studiju koji se izvodi na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatske šume namjeravale su, kako stoji u natječaju iz 2018., primiti još dva pripravnika sa završenim preddiplomskim studijem Šumarstva te 51 pripravnika – šumarskog tehničara – sa srednjom stručnom spremom.

Kako je došao do mjesta u Buzetu?

Niko Dujmović sa svojim akademskim referencama ne zadovoljava niti jednu od ovih kategorija. Od ukupno sedam pripravničkih mjesta predviđenih za upravu u Buzetu, Hrvatske šume natječajem iz srpnja 2018. tražile su jednog pripravnika sa završenim diplomskim studijem “Šumarstvo”, jednog sa završenim diplomskim studijem “Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša” te pet pripravnika u svojstvu šumarskih tehničara sa srednjom stručnom spremom.

U Hrvatskim šumama na mjestu pripravnika u Buzetu bio je zaposlen od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019. Istoga dana, 30. rujna 2019., Marko Milić šalje poruku šefu HŠ-a Jakupčiću s imenom i prezimenom svog prijatelja Dujmovića. Idućeg dana, Dujmović iz pripravništva prelazi u radni odnos na određeno s Hrvatskim šumama, čime se iz Buzeta seli nazad u rodni Zagreb.

Nepune dvije godine radi na radnom mjestu Tehnolog urbanog šumarstva. Potom 30. lipnja 2021. s Hrvatskim šumama potpisuje ugovor na neodređeno, gdje i danas radi na radnom mjestu Tehnolog rasadničarske proizvodnje. Zanimljivo je kako su se Milić i Dujmović proteklih dana osvrtali na ovo zaposlenje u Hrvatskim šumama.

‘Zaposlenje sukladno propisanom postupku’

Milić je u utorak, nakon što je tjednik Nacional objavio transkripte inkriminirajućih poruka, u priopćenju poručio da je njegov prijatelj zaposlen u Hrvatskim šumama “sukladno propisanom postupku i temeljem javnog natječaja iz srpnja 2018.”.

Niko Dujmović u jučerašnjem je Facebook statusu napisao da se njegov profesionalni put u Hrvatskim šumama “odvijao po pravilima HŠ”. Neistinama je ocijenio napise iz kojih se “stječe dojam da sam zaposlen na radno mjesto na kojem radim u Hrvatskim šumama mimo Zakona”. “Radi se o neistinama o mom radnom statusu u Hrvatskim šumama, a koje ujedno dezavuiraju moju struku kao i kvalifikacije i obrazovanje koje sam stekao”, napisao je.

HŠ: ‘Jedini se javio za to mjesto’

Dodao je, između ostaloga, kako se nakon završetka studija javio na natječaj Hrvatskih šuma u srpnju 2018., “za posao koji je blizak mojoj struci”. Istaknuo je i kako je “prošao potrebna testiranja i svu proceduru sukladno Zakonu”. O zapošljavanju Nike Dujmovića na pripravničko mjesto 2018. rano jutros smo upitali Hrvatske šume. Odgovor smo zaprimili maloprije, u obliku priopćenja koje su Hrvatske šume poslale svim redakcijama.

Tvrde da se Niko Dujmović na natječaju od 4. srpnja 2018. javio kao jedini kandidat za traženo mjesto. Ne specificiraju na koje točno od traženih mjesta; naime, natječajem su se – za upravu u Buzetu – tražila dva pripravnika sa završenim diplomskim studijem sa Šumarstva.

Dalje iz Šuma pišu da je povjerenstvo za odabir “provelo intervju s kandidatom, utvrdilo da isti kao mag. ing. hortikulture zadovoljava uvjete te predložio sklapanje ugovora o radu u svojstvu pripravnika u trajanju od jedne godine”.

Školsko poznanstvo

I Marko Milić i Niko Dujmović rođeni su 1993. godine. Obojica su, prema javno dostupnim informacijama, pohađali zagrebačku VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici. Nakon gimnazije, Milić odlazi na Pravni, a Dujmović na Agronomski fakultet. Milić je tijekom studija bio asistent Andreja Plenkovića, tada europarlamentarca, u njegovom uredu u Hrvatskoj.

Po završetku studija, Milić je imenovan glasnogovornikom Vlade RH 2. kolovoza 2018. godine. Njegov prijatelj Dujmović dva mjeseca kasnije, 1. listopada 2018., potpisuje pripravnički ugovor u Hrvatskim šumama. U ovom kontekstu zanimljiva je i crtica kako se Dujmović u svom diplomskom radu zahvalio – obitelji Milić.

Izvor: telegram.hr/Foto: screnshoot

Izvorni autor: Dora Kršul

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.