Prije 27 godina kod Dubrovnika srušio se vojni avion. Poginulo je 35 ljudi, među njima i američki ministar

03.04.2023. 18:26:00

Među poginulima je bilo i dvoje hrvatskih državljana, a jedan od njih bio je fotoreporter Nikša Antonini

U povodu 27. godišnjice pada američkoga vojnog zrakoplova u kojem je poginulo 35 osoba, među kojima i američki ministar trgovine Ronald Brown, u petak je u Dubrovniku u Memorijalnoj kući koja nosi njegovo ime održana komemoracija.

U knjigu žalost upisali su se voditeljica Ureda za politička i gospodarska pitanja Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Amy Lillis, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana Joško CebaloMario Curić u ime općine Konavala i Ivan Maslać u ime Zračne luke Dubrovnik.

‘‘Zaista cijenim trud svih uključenih u obilježavanje sjećanja na ovu tragediju. To je i dokaz istinske predanosti daljnjem razvoju dobrih odnosa naših dviju zemalja‘‘, rekla je Amy Lillis iz američkog veleposlanstva.

Gradonačelnik Mato Franković prisjetio se što je za Hrvatsku tada značio dolazak američkog ministra trgovine.

‘‘Tada je iznimno puno značio dolazak jedne ovako visoke delegacije u Hrvatsku s obzirom da je to još bilo ratno vrijeme. Cilj tog dolaska bilo je jačanje odnosa između SAD-a i Hrvatske, kao i značajne investicije za poslijeratni razvoj Hrvatske, a danas, 27 godina kasnije, svjedočimo iznimno jakim vezama između dvije države i sve jačim investicijama u hrvatsko gospodarstvo", rekao je Franković, ističući kako će se grad uvijek sjećati njih i "njihove želje da se što prije uspostavi mir i da se život u Hrvatskoj razvija onako kako se razvija danas".

Nakon komemoracije u Dubrovniku članovi izaslanstva, na Brdu sv. Ivan u Konavlima položili su vijence na mjestu nesreće, priopćeno je iz Grada.

U padu zrakoplova nedaleko od Zračne luke Dubrovnik, 3. travnja 1996. poginulo je 35 putnika i članova posade.

Među poginulima je bilo i dvoje hrvatskih državljana, a jedan od njih bio je fotoreporter Nikša Antonini, urednik fotografije u nekoliko hrvatskih novina.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Chris Morris/Afp

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.