PRIJE 87 GODINA UMRO STARIJI I JEDINI BRAT NAŠEG SVECA IVANA PAVLA DRUGOGA, EDMUND WOJTYLA

04.12.2019. 15:23:00

U dobi od samo 26 godina, 4. prosinca 1932. godine, umro je u Bielsku liječnik Edmund Wojtyla, brat Karola Wojtyle, potonjeg pape Ivana Pavla Drugoga, danas sveca Rimo-katoličke crkve.

Karol je bio jako vezan za svoga brata starijeg 14 godina, što je više puta tijekom svoga života znao spominjati, navodeći taj gubitak kao jedan od najtežih.

Edmund je rođen u Krakowu, 27. kolovoza 1906. godine. Nakon završetka gimnazije i niže gimnazije (1924.) u sljedećih 6 godina studirao je medicinu na Jagelonskom sveučilištu u rodnom gradu, gdje je 28. svibnja 1930. godine promaknut u doktora medicinskih znanosti.

Poslije višemjesečne prakse u Dječjoj klinici u Krakowu, unaprijeđen je (1. travnja 1931. godine) u zamjenika predstojnika Gradske bolnice u Bielsku, gdje je marljivo i vrijedno radio, u potpunosti predan svom pozivu. U studenome 1932. godine spasio je jednu djevojku od tada neizlječivog šarlaha (grimizne groznice), ali se i sam zarazio i nakon teške bolesti, poslije samo 4 dana, umro. U osmrtnici koju je izdala bolnica, upisano je kako je "žrtvovao svoj mladi život za dobro čovječanstva", što je uklesano i na nadgrobnoj ploči obiteljske grobnice na groblju Rakowicki u Krakowu. 

Mlađem bratu Karolu, Edmund je bio uzor, mentor i vjerni pratitelj u njegovim igrama i planinarenju. Papa Ivana Pavao Drugi, do kraja je života na svome stolu u papinskom dvoru držao bratov stetoskop iz bolnice u Bielskoj, kao jednu od dragocjenih uspomena od koje se nije mogao niti htio rastati.

O Edmundu Wojtyli 2006. godine, u režiji Stanislava Janickog snimljen je film ("Brat pape"), a Opća bolnica u Bielsko-Biala po njemu je dobila ime. Ovaj izuzetni i požrtvovni humanist i liječnik zaštitnik je i jedne ulice u Wadowicama (ulica Doktora Edmunda Wojtyle).

 

Majci Emiliji (koja je umrla kad je malom Karolu bilo tek osam godina, a starijem Edmundu dvadeseti i dvije) Bog je svojom providnošću ispunio želje - da joj jedan od sinova bude liječnik, a drugi svećenik.

 

Prvi od njih darovao se ljudima nesebično i žrtvovao svoj mladi život liječeći najpotrebitije, ostavljajući tako iza sebe trajni trag - kao liječnik, čovjek i humanist, iako nije proživio ni polovicu ljudskog vijeka.

 

Drugi je nakon zaređenja za svećenika najprije postao najmlađi poljski biskup (u 38. godini života - 28. rujna 1958.), potom nadbiskup krakowski (13. siječnja 1964.), a tri godine kasnije i kardinal (26. lipnja 1967.), da bi ga konačno 16. listopada 1978. godine na konklavi u Vatikanu izabrali za 264. poglavara Svete Stolice (kad je ustoličen kao prvi papa netalijan nakon punih 450 godina). Kao papa Ivan Pavao Drugi, današnji svetac Katoličke crkve i mlađi brat Edmunda Wojtyle, postao je moralna vertikala čovječanstva XX stoljeća, Kristov namjesnik i sljedbenik sv. Petra koji je obilježio ne samo vrijeme u kojemu je živio i djelovao, nego i jednu cijelu epohu u poslanju Katoličke crkve koju je vodio gotovo punih 27 godina.

 

Edmund počiva u obiteljskoj grobnici u kojoj su svoj vječni mir pronašli otac Karol, majka Emilija i sestra Olga (koja je umrla još kao djevojčica, prije rođenja najmlađeg djeteta u obitelji - Karola Wojtyle).

 

 

Zlatko Pinter

Izvorni autor: Zlatko Pinter / PDN / Foto:domjp2.pl

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.