PRIJELOMNA VIJEST Sebastian Kurz podnio ostavku

09.10.2021. 20:15:00

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku usred istrage o podmićivanju. Predložio je ministra vanjskih poslova za svog nasljednika.

 


Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku nakon optužbi za pronevjeru i korupciju.

“Moja zemlja mi je važnija od mene”, rekao je Kurz u obraćanju.

 

#BREAKIIG: Austria's Chancellor Kurz announces is resigning as Chancellor, The existing coalition will continue under different a leadership, probebly FM @Schallenberg pic.twitter.com/7j3SZWYv5n

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) October 9, 2021

''Bio sam samo čovjek'', rekao je u među ostalim subotu navečer, prenosi Kronen Zeitung. "Htio bih napraviti prostora za sprječavanje kaosa i osigurati stabilnost'', istaknuo je sada već bivši kancelar koji se još uvijek obraća naciji..

Za što je Kurz optužen?

Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurzu i stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je u proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Izvor: dnevnik.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.