Prikolica puna maturanata se prevrnula kod Labina! Tamo su poslali pet timova Hitne pomoći

26.05.2023. 14:37:00

Četrnaest, a možda i više ozlijeđenih maturanata SŠ Mate Blažine iz Labina bilanca je prometne nesreće koja se dogodila 26. svibnja kada je došlo do izlijetanja traktora na prvom oštrom zavoju ceste Labin – Prtlog. Nesreća se dogodila oko 11 sati, dok su se maturanti nakrcani u dva kamiona i dva traktora vozili u Prtlog gdje su trebali nastaviti proslavu završetka školovanja.

"Nitko od 14 unesrećenih koji su u ovom trenutku došli nije životno ugrožen", rekla je Irena Hrstić, ravnateljica pulske Opće bolnice na konferenciji za medije ispred pulskog hitnog trakta. Dodala je da su stari između 17 i 19 godina, te da ima 11 djevojaka i tri dječaka.

"Od tih 14, troje je teže ozlijeđeno, a dvoje će trebati kirurško zbrinjavanje. Niti jedno dijete nema ozljedu glave, što je dobro, znači da nema poremećaja svijesti. Uglavnom se radi o natuknućima, a jedno dijete treba na operaciju zbog prijeloma donjih ekstremiteta, ruke i gležnja. Ova ostala djeca su u obradi, ne izgledaju teže ozlijeđena i jedno dijete je nakon inicijalne obrade pušteno kući", rekla je Hrstić potvrdivši da je 14 osoba zaprimljeno u Puli te da iz medija zna da je navodno dvoje djece u KBC-u Rijeka. 

Neslužbeno doznajemo da je uzrok nesreće otkazivanje kočnica na nizbrdici, te da je u prevrnutoj prikolici bilo dvanaest do trinaest maturanata.

Na mjestu nesreće bili su članovi JVP-a Labin s tri vozila, kao i članovi DVD Labin Rabac, zatim policija i vozila Hitne pomoći iz cijele Istre te roditelji. Bili su tu i pripadnici labinskog Crvenog križa te mještani Prloga koji su ponudili prijevoz.

Na licu mjesta je sve djelovalo smireno i dobro organizirano. Svi su, uključujući i ostale maturante, bili sretni što nema poginulih i tješili ozlijeđene koji su čekali da ih kola Hitne zbrinu. Veliki dio ozljeda prouzročilo je oštro kamenje. Ozlijeđeni maturanti zbrinuti su u pulskoj Općoj bolnici i KBC-u Rijeka.

U regulaciju prometa uključili su se gradonačelnik Valter Glavičić i pročelnik za društvene djelatnosti Borjan Batagelj, a na mjesto nesreće uputio se i župan Boris Miletić.

"Na teren je odmah poslano pet timova Hitne pomoći i već su djeca trijažirana i razvrstana prema vrstama ozljeda te će biti zbrinuti u KBC-u Rijeka te u Općoj bolnici Pula", kazala je nakon nesreće Gordana Antić iz Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu Istarske županije za Jutarnji.

"Svi su zbrinuti, a nitko nije životno ugrožen. Svi su otišli kućama, čekamo izvješće iz bolnica. Običaj je naših maturanata da nakon proslave u školi idu prema Prtlogu gdje imaju privatnu proslavu. Tako je bilo i danas. Najprije su proslavili ispred škole u 9.30 sati, pa smo išli do gradonačelnika i onda su oni krenuli na svoju privatnu proslavu. Zadnjih 10 godina slave na ovaj način da s traktorom i prikolicom idu prema mjestu. Ovaj put su otkazale kočnice, kako smo čuli na terenu i dogodila se nesreća. Inače, na proslavi je trebalo biti 120 maturanata", kazao je ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Đani Žufić za Jutarnji i dodao je i da će nakon ovoga svim maturantima, ako to bude trebalo, biti pružena i psihološka pomoć. 

"Tanka je nit između zabave i tragedije i zato oprez nije nikad na odmet. U ovom slučaju izbjegnuta je velika tragedija te se ovom prilikom zahvaljujem svim službama na terenu koje su promptno intervenirale. Ponavljam, srećom nitko nije teže stradao, a lakše ozlijeđenim maturantima želim što brži oporavak", izjavio je istarski župan Boris Miletić za Hinu.

Fotografije nesreće poslao nam je čitatelj koji se zatekao na mjestu događaja. (Robi Selan)

Izvor: Istraski.hr

Izvorni autor: Istarski.hr/Foto: Robi Selan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.