PRIOPĆENJE UDRUGE VETERANA 7. GARDIJSKE BRIGADE "PUMA" O PREDSJEDNIKOVOM NAPUŠTANJU OBLJETNICE OPERACIJE MASLENICA

25.01.2021. 16:57:00

a nekoliko činjenica o Zoranu Milanoviću i njegovom odnosu prema tom sloganu u nedavnoj prošlosti, a posebno u vrijeme dok je bio najmoćnija osoba u državi, tj. predsjednik Vlade. Tada je Zoran Milanović tvrdio, u razgovoru s braniteljima, da slogan „Za Dom -Spremni“ nije bitan i da mu uopće ne smeta. To je pokazivao i sudjelovanjem na obljetnicama na kojima se normalno vijorila zastava HOS-a i na kojima su sudjelovali i pojedinci i grupe koje su na sebi imale oznake HOS-a. Zoranu Milanoviću nije smetalo ni to što je oznaka HOS-a registrirana u mandatu SDP-ove vlade. Tada mu ništa od toga nije smetalo. Kulminacija toga se vidjela i na mimohodu OS RH 2015. godine u Zagrebu kad je zastava HOS-a bila u postroju sa svim ostalim zastavama. Ni Zoranu Milanoviću, kao predsjedniku Vlade RH ni nikome od tadašnjih visokih vladinih dužnosnika to nije smetalo, mada se danas snebivaju i čude toj istoj oznaci i prozivaju je „ustaškim obilježjem“.
Zanimljivo je da je za te dužnosnike i političare ta oznaka postala „ustaška“ onog trena kad su oni sišli s vlasti. I oni i Zoran Milanović znaju  da postoji određeno glasačko tijelo koje će pozdraviti njihovu kritiku branitelja HOS-a i slogana „Za Dom – Spremni“ i na tu kartu igraju računajući da su ljudi ovce. Nije bitna istina o oznaci HOS-a niti je bitna obljetnica akcije Maslenica, bitno je prikupiti glasove i simpatije jednog manjeg dijela glasača. Na to bismo javnost htjeli podsjetiti.

Ono što je nas, kao veterane, ipak  iznenadilo, su izjave nekih lokalnih vladajućih političara i ministara, kao i medija, koji su u javnost prenijeli informaciju da su se na obljetnici pojavili ustaški znakovi. I mediji i političari bi trebali znati da ni oznaka HOS-a, ni ratna zastava HOS-a, nisu „ustaška znakovlja“, već oznake ratnih postrojbi koje su od 1992. godine bile i u sastavu HV-a kao regularne postrojbe. Dapače, IX bojna HOS-a je sudjelovala u akciji Maslenica, konkretno u obrani Škabrnje, što je povijesna činjenica. Ako je oznaka HOS-a ustaška, onda je to i naša oznaka, kao i sve druge oznake postrojbi Hrvatske vojske. Zato bismo željeli preporučiti tim i takvim političarima da si nabave kičmu, usprave se i nek jasno, bez straha, kažu da je ratnoj zastavi HOS-a, kao i oznakama HOS-a mjesto u službenim ceremonijama hrvatske države jer se tu ne radi ni o kakvim „neustavnim“ niti fašističkim oznakama već o oznakama legalnih postrojbi HV-a.

Suludo je pozivati se na nekakve „protokole“ i ignorirati žive sudionike oslobodilačkih operacija Domovinskog obrambenog rata. Takvim činom negiraju se i omalovažavaju i poginuli pripadnici HV-a koji su na svojim odorama, pored oznake HV-a, nosili i oznaku HOS-a. Takvo ignoriranje i omalovažavanje je nedopustivo. Mi kao veterani 7. gardijske brigade „Puma“ nikad nećemo na to pristati. Ne možemo ignorirati našu braću po oružju, HOS-ovce. Nećemo pristati na manipuliranje povijesnim činjenicama niti medijsko manipuliranje informacijama. Mi ne možemo spriječiti da političari manipuliraju narodom, lažu i pretvaraju se da su nešto što nisu, kako bi dobili koji postotak glasova više na nekim izborima. Ali nećemo dopustiti da to rade preko leđa nas branitelja, preko Domovinskog rata i da manipuliraju povijesnim činjenicama.

I zato ćemo mi, veterani 7. gardijske brigade „Puma“,  stajati uz branitelje HOS-a, a protiv raznih mutikaša i zabranitelja koji bi sad, 2021. godine zabranjivali ono što se nisu usudili zabraniti tijekom proteklih 30 godina.

Jer ovdje se radi, osim manipulacija i politizacije, i o gušenju sloboda i uvođenju iracionalnih zabrana.

 

SEMPER PRIMUS

Izvor: udruga-puma.hr/Foto:Logo

Izvorni autor: udruga-šuma.hr

Autor: