PRIOPĆENJE ZA JAVNOST UDRUGE 1. A SATNIJE 113. BRIGADE ZNG

18.06.2020. 10:50:00

Poštovani,

povodom 27. obljetnice pogibije naše braće po oružju i pripadnika specijalnih postrojbi GS RH Marijana Pulića, Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civilnih žrtava Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković na plaži Soline u Gradu Biogradu na Moru smo zapalili svijeće i položili vijence, uz duboko poštovanje žrtvama, dogodili su se i pokušaji politizacije komemoracije kao i grubo prenošene neistine i po društvenim mrežama kao i u pojedinim medijima koji nisu provjerili točne informacije.

Žalosti nas svaki pokušaj politizacije komemoracije za političke – politikantske svrhe neovisno od koga dolazile kao i svaka izrečena – napisana neistina usmjerena protiv bilo koga.

Istina je slijedeća:

Sve se odvijalo po protokolu do trenutka kad je nepoznati muški glas uzviknuo da predstavim jednu političku stranku razglasom, što sam ,naravno, odbio i kazao nakon predstavljanja  udruga : „..i svi ostali…“.

Činjenica je da su najmanje troje pripadnika te političke stranke izravni kandidati u IX. IJ. Pa dobro, gospođe i gospodo zar je to način koristiti naše žrtve za vaše jeftine politikantske bodove?! Znate li vi uopće komu ste zapalili svijeće?!

Po završetku komemoracije i odavanja počasti našoj poginuloj braći po oružju i dvije nedužne civilne žrtve, normalno je uslijedilo i fotografiranje kod spomen obilježja.

Sve je to uobičajeno kod svakog događaja, ali ono što se nedugo poslije toga dogodilo je ispod svakog nivoa časti i ponosa, ali istovremeno i uvrjeda žrtvama srbočetničkog terora tog kobnog dana 14.06.1993.

Iskorištavanje naše poginule braće po oružju i dvije civilne žrtve u politikantske svrhe je nedopustivo kao i iznesene neistine po društvenim mrežama koje su prenijeli neki mediji bez provjere istine navedenog i objavljenog sadržaja, a koje se i dalje šire.
Otvoreni „napad“ na gradonačelnika Grada Biograda na Moru g. Ivana Kneza te da ga nije briga za žrtve i slično jer nije bio nazočan komemoraciji….., ali istina je neumoljiva i govori potpuno suprotno.

Gradonačelnik Grada Biograda na Moru g. Ivan Knez je istinski zaslužan za spomen obilježje kao i cjelokupan njegov tim jer da nije bilo njega ne bi bilo ni spomen obilježja.

Onog trenutka kad smo uspostavili prvi kontakt prije koju godinu, nismo ni znali koje je političke orijentacije ili pogleda već samo što može napraviti za našu poginulu braću.

Odmah nam je izišao u susret i nakon učestalih dogovora i razgovora sve nam je omogućio i danas Grad Biograd na Moru ima dodatnog razloga za ponos.

Točno je da g. Ivan Knez nije bio nazočan komemoraciji 14.06.2020., ali iz opravdanih razloga, tj. zdravstvenih razloga kao i jedan naš zapovjednik i poznati general u miru.

Tko smo mi i imamo li pravo objavljivati zdravstvene kartone bilo kojeg pojedinca?!

Gospodo, nitko nema pravo „napadati“ nekoga zbog zdravstvenih problema! NITKO!

Kao dokumentirani dokaz da je gradonačelnik puna potpora svakom obilježavanju spomena našoj braći po oružju molim pogledati i fotografiju  iz 2019., koja to nedvosmisleno govori više od tisuću riječi:

Poštovani,

gospodin koji kleči u sredini je gradonačelnik Grada Biograda na Moru g. Ivan Knez i jedan od najzaslužnijih za spomen obilježje našoj poginuloj braći i civilnim žrtvama na ponos svakog Hrvata!

To je istina nad istinama!

Stoga, naša i osobna potpora gradonačelniku Grada Biograda na Moru g. Ivanu Knezu i jedno veliko i iskreno HVALA!

Istine radi, treba naglasiti još jednu bitnu činjenicu: Znate li da je isti spomenik bio oskrnavljen od strane nepoznatog – nepoznatih počinitelja 18.03.2020. s poznatim CCCC te da je istog trenutka po dojavi o neprimjerenom događaju g. Ivan Knez odmah reagirao i poslao službe i vratio spomen obilježje u prvobitno stanje dostojno poštovanja i taj čin sam po sebi govori da gradonačelnik Grada Biograda na Moru sa svojim timom  itekako vodi brigu o hrvatskim žrtvama s punim i dubokim poštovanjem.

Svima koji zlorabe bilo koju komemoraciju zbog svojih jeftinih političkih – politikantskih bodova jasna poruka: PRSTE K’ SEBI!

Žao nam je i žao mi je da se moramo ovim putem i na ovaj način obratiti javnosti, ali drugog načina nema.

Žao nam je i žao mi je da se bilo koja počast i komemoracija našoj poginuloj braći po oružju pokušava koristiti u bilo kakve političke – politikantske svrhe.

Činjenica je da su članovi Udruge 1. A satnije 113. brigade ZNG-a različitih političkih pogleda kao i da su neki od nas bili i na Izbornim listama različitih političkih opcija, ali jedno nas veže više od svega, a to je da u našoj maloj udruzi postoji nepisano pravilo: Mi smo braća i sestre po oružju i kod nas NEMA POLITIKE jer je politika osobna i privatna stvar svakog pojedinca, te da uvijek tražimo ono što nas povezuje, a ne ono što nas razdvaja.

Baš ta različitost u pogledima je i onaj dio koji nas izdvaja od drugih jer naša „politika“ je samo Republika Hrvatska i što možemo napraviti za svu našu braću i sestre po oružju neovisno jesu li bili pripadnici 1. A satnije 113. brigade ZNG ili bilo koje druge postrojbe OS RH ili onih žrtava za koje se nema nitko ni pokloniti ili zapaliti svijeću i ostaviti cvijet na duboki spomen i molitvu.

To bi trebala biti i pouka svim političarima jer samo zajedništvom, neovisno o političkim pogledima, možemo uzdići jedinu našu Republiku Hrvatsku na najbolji način, a poglavito u ovim burnim i kriznim trenutcima.

S poštovanjem i dubokim pijetetom za sve stradalnike Obrambenog Domovinskog Rata,

predsjednik Udruge 1. A satnije 113. brigade ZNG-a

Dragan Toljan – TETEJAC

UVIJEK SPREMNI – DOMOVINI VJERNI!

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.