PRIPADNICI SRPSKE MANJINE VIŠE NISU ZADOVOLJNI: Zagrebački Srbi složno bojkotiraju Milorada Pupovca!

14.05.2023. 07:44:00

Pripadnici srpske nacionalne manjine pokazali su da više nisu zadovoljni: Zagrebački Srbi složno bojkotiraju Milorada Pupovca!

Na izborima u Hrvatskoj 7. svibnja izabrano je 338 manjinskih vijeća u županijama, gradovima i općinama te 106 predstavnika manjina.

U 19 od 20 županija, u gradu Zagrebu i u još 65 gradova i 116 općina pravo glasa imalo je oko 235.000 ljudi.

Kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, najbolja izlaznost bila je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je glasalo 20 posto upisanih birača.

Na izborima članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji su održani proteklog vikenda, u Zagrebu je od mogućih 19.343 pripadnika srpske nacionalne manjine na biračkom popisu, izborima pristupilo njih – 240 ili 1,24 posto. Milorad Pupovac, prvi na listi u Zagrebu, dobio je svega 156 glasova.

Ove brojke najzornije prikazuju čemu služi glasilo SNV-a na čelu s Pupovcem koje je ove godine za Novosti dobilo 600 tisuća eura. Riječ je o glasilu koje dobiva sredstva iz državnog proračuna za teme posvećene srpskoj nacionalnoj manjini. Tim novcem Novosti bi trebale njegovati kulturnu autonomiju i izvještavati čitateljstvo o pitanjima o pravima srpske nacionalne manjine. Jedna od bitnih stavaka su izbori za članove vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Za razliku od Milorada Pupovca u Zagrebu, njegove kolegice iz SDSS-a Dragana Jeckov i Anja Šimpraga dobile su u svojim županijama znatno veći broj glasova, no i u drugim dijelovima Hrvatske zabilježen je slab interes za ove izbore od strane srpske nacionalne manjine.

Tako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 19.681 mogućeg birača iz redova srpske nacionalne manjine, na izbore izašlo njih 3.328 tj. 3.130 jer je 98 listića bilo nevažećih. Izlaznost birača srpske nacionalne manjine bila je tako 16,40 posto.

Jeckov je osvojila 2703 glasa.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga u Šibensko-kninskoj županiji osvojila je 815 glasova. Tamo je na izbore od 8.953 birača izašlo njih 1.174 tj. 1.149 listića je bilo važećih. Riječ je o izlaznosti od 13,11 posto.

Napomenimo da su u  Ličko-senjskoj županiji   i dvije općine sa najboljim odazivom glasača pripadnika srpske nacionalne manjine – Vrhovine sa 54,50 posto izišlih birača i Udbina sa 49,61 posto.

Kad se pogledaju i analiziraju ovi rezultati postavlja se pitanje zašto onda državna vlast do Pupovca drži maksimalno?

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.