PRIPREMITE SE, ‘MORAMO SE OČELIČITI ZA DUGI RAT’! Stigla zloslutna prognoza Zapada: Bliži se kaos, javio se zloglasni Kadirov, ‘uništili smo ih’

20.06.2022. 09:55:00

NIJE DOBRO

Nakon više od tri mjeseca otkako je Vladimir Putin započeo “specijalnu vojnu operaciju”, kako sam tepa ratu u Ukrajini, u opetovanim pokušajima zamagljivanja stvarnih razloga invazije na zemlju, još uvijek ne postoje nikakve naznake kraja rata koji ne razara samo Ukrajinu, već i ekonomiju cijeloga svijeta.

Potaknuta su time, posljedično i mnoga druga neslaganja, ponajviše oko energenata, za koje Putin zna da su njegovo glavno oruđe držanja mnogih zemalja u šaci.

Međutim, situacija je gora trenutačno, nego što je bila u početku. Naime, sada nakon što je ogroman dio ukrajinske infrastrukture i gradova razrušen i uništen, civili raseljeni ili nastradali, ratu i ratnim razaranjima još se uvijek ne nazire kraj.

Zloslutne prognoze Zapada

Crne prognoze potvrdio je u nedjelju i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši za njemački tjednik Bild am Sonntag da bi ruski rat u Ukrajini mogao potrajati godinama te dodavši da će slanje suvremenog naoružanja ukrajinskim vojnicima povećati vjerojatnost oslobađanja pokrajine Donbas od ruske kontrole.

“Moramo se pripremiti za činjenicu da bi moglo trajati godinama. Ne smijemo popustiti u podršci Ukrajini. Čak i ako je cijena visoka, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cijena energije i hrane”, rekao je Stoltenberg za list Bild am Sonntag.

Zloslutnim se prognozama pridružio i britanski premijer Boris Johnson, koji je upozorio Britance da se moraju “očeličiti za dugi rat” dok se Vladimir Putin priprema na “kampanju iscrpljivanja.” U članku koji je napisao za The Sunday Times, upozorio je da je zadatak Velike Britanije “dati vrijeme Ukrajincima” ali i na to da Putinova invazija ide u novu fazu.

“Bojim se da se moramo očeličiti za dugi rat dok Putin ide u kampanju iznude, pokušavajući slomiti Ukrajinu čistom brutalnošću”, poručio je, pa dodao da Britanija i njezini prijatelji moraju odgovoriti na to osiguravanjem izdržljivosti Ukrajine da bi ona na koncu pobijedila.

“Sve će ovisiti o tome hoće li Ukrajina dovoljno ojačati sposobnosti da obrani svoje tlo i to brže nego što Rusija obnovi svoje sposobnosti za napad”, dodao je i zaključio da moraju dati Ukrajini vrijeme za to.

Johnson je istaknuo i kako, ako Rusija uspije, nijedna zemlja nigdje više neće biti sigurna jer bi “svaki diktator bio uvjeren da nasilno može nametnuti svoje ambicije.”

Ruski problemi

Međutim, iako se već mjesecima priča kako ruski vojnici gube moral te kako je ruski predsjednik smrtno bolestan, Rusi, izgleda, i dalje napreduju u Ukrajini, unatoč takvim pričama.

Tako je u svojoj najnovijoj procjeni stanja na terenu britansko ministarstvo obrane objavilo da obje strane nastavljaju s teškim artiljerijskim bombardiranjima u istočnom gradu Sjeverodonjecku, kao i da su borbene jedinice obaju zemalja u intenzivnim borbama u Donbasu.

Osim toga, dodaju da je u ukrajinskim redovima zadnjih tjedana vjerojatno bilo slučajeva dezerterstva, kao i da cijele ruske jedinice odbijaju naredbe te da se događaju sukobi između zapovjednika i njihovih trupa koji uključuju i oružje.

Pišu da se ruske vlasti vjerojatno bore s nametanjem pravnog pritiska vojnim disidentima.

“Brojno rusko osoblje svih činova i dalje je zbunjeno ciljevima rata. Problemi s moralom u ruskoj vojsci vjerojatno su toliko značajni da ograničavaju sposobnost Rusije da ispuni operativne ciljeve”, zaključuju.

‘Agresor je u ovaj rat ušao da nas izbriše s karte svijeta’

No, vijesti početkom tjedna iz Ukrajine nikako nisu dobre. Naime, ukrajinska parlamentarna zastupnica poručila je da Ukrajina gubi teritorij od ruskih okupatora, ali da će Ukrajinci i dalje nastaviti s borbom protiv Kremlja. Zastupnica Klimpuš-Cincadze rekla je za Sky da se nastavljaju teške borbe na istoku, sjeveru i jugu zemlje.

“Nemamo puno izbora, moramo preživjeti. Agresor je u ovaj rat ušao da nas izbriše s karte svijeta. Mi želimo živjeti i graditi našu zemlju, očuvati svoju naciju”, rekla je.

Vojni guverner kijevske regije, Oleksij Kuleba, rekao je da je Kijev u nedjelju napadnut iz zraka.

“Čule su se eksplozije u distriktu Višorod. Zračna obrana je pucala na neprijateljske mete”, kazao je dodavši kako nema žrtava, ali je upozorio građane da ostanu u skloništima.

Uništavanje se nastavlja

Osim toga, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vadim Denisenko rekao je na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da Rusija ponovno napreduje prema Harkivu. “Pokušavaju od njega napraviti grad na prvoj crti”, kazao je.

Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko na Twitteru tvrdi da Rusi ciljaju ukrajinske spremnike plina i nafte. Kazala je da su ih posljednjih dana posebno gađali u Dnjipru i Harkivu.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je u zadnjih 10 dana uništilo 10 haubica i 20 vojnih vozila koja su stigla sa Zapada u Mikolajiv. Upravo je Mikolajiv grad koji je u subotu posjetio predsjednik Zelenski i iz kojeg je poručio kako će Ukrajina izdržati i pobijediti u ratu.

‘Ponovna borba u Europi’ – Zapad ima gorući imperativ

Toj tvrdnji bi trebalo pomoći naoružanje iz SAD-a koje je stiglo u Ukrajinu. Među njime je 1400 protuzračnih raketa Stinger i 6500 protuoklopnih raketa Javelin. Informaciju je objavila čelnica ukrajinske stranke Golos. Tu su i protuoklopni sustav, dronovi, haubice, helikopteri Mi-17 i sustavi harpun, dodala je pozivajući se na objavljeni popis dostavljenog oružja.

No, apel generala Patricka Sandersa, koji je preuzeo u ponedjeljak dužnost Načelnika Glavnog stožera britanske vojske, svakako nije prošao nezapaženo. Naime, on se nakon preuzimanja dužnosti obratio podređenima pismom, u kojem je, između ostalog, istaknuo kako moraju biti spremni “ponovno se boriti u Europi.

U pismu se Sanders osvrće na izazove koji, po njemu, očekuju britansku vojsku. “Ruska invazija u Ukrajini podcrtava našu svrhu, a to je da budemo spremni zaštititi Veliku Britaniju, budemo spremni boriti se i dobiti ratove na kopnu”, počeo je Sanders.

“Gorući je imperativ stvaranje vojske koja je sposobna boriti se uz naše saveznike i poraziti Rusiju. Mi smo generacija koja mora, ponovno, pripremiti vojsku na borbu u Europi”, dodao je.

Kadirov: Ukrajina je samo ime, NATO se bori s Rusijom

Međutim, ratna retorika ruske strane ne prestaje, pa je zloglasni Ramzan Kadirov koji vodi Čečene u ratu u Ukrajini pozvao u nedjelju dobrovoljce da im se pridruže u borbi, javlja RIA. Kazao je i kako se Rusija ne bori s Ukrajinom već s NATO savezom.

“Ukrajina je samo ime, NATO se bori s Rusijom. Daje milijarde, oružje i svoje stručnjake. Vidjeli smo ih, uništili smo ih”, rekao je pa dodao da smatra kako bi se stotine ili čak tisuće dobrovoljaca trebale prijaviti za specijalnu vojnu operaciju.

Kadirov je ranije rekao da dobrovoljce treniraju u ruskom Sveučilištu za posebne jedinice. “Biti dobrovoljac je najveća nagrada. Nitko ih nije pozvao, sami su istupili za obranu domovine”, ispričao je.

Ukrajina želi nastaviti mirovne pregovore preko ljeta

Unatoč nastavku razaranja zemlje te ratnom retorikom iz Rusije koja, kao niti stanje na terenu, ne obećaje mnogo da će se stvari krenuti razvijati u pozitivnijem tonu, Ukrajina je u nedjelju objavila da namjerava nastaviti mirovne pregovore s Rusijom do kraja kolovoza nakon što provede operacije protunapada.

“Ukrajina će tada biti u boljoj poziciji za pregovore”, rekao je glavni kijevski pregovarač David Arahmija u intervjuu s medijskom kućom Voice of America, no nije naveo pojedinosti strategije.

Mirovni pregovori dvije strane su u zastoju. Krajem ožujka, Kijev je kazao da je spreman odreći se ambicija za članstvo u NATO-u u zamjenu za međunarodna jamstva sigurnosti. Rusija pak zahtijeva demilitarizaciju svoga susjeda i ustupanje teritorija istočnih regija Donjecka i Luhanska.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Lucija Brailo/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.