PRIPREMNO ROČIŠTE Odvjetnik hrvatskog pilota: Postoji opravdana bojazan da su unaprijed osuđeni

14.10.2022. 10:20:00

Na Višem sudu u Beogradu danas bi se trebalo održati pripremno ročište u postupku protiv četvorice umirovljenih hrvatskih pilota, ali još nije odlučeno hoće li im se uopće suditi u odsutnosti. Aleksandar Olenik, odvjetnik po službenoj dužnosti jednog od hrvatskih pilota protiv kojih je Srbija podigla optužnicu za ratni zločin, dao je izjavu za medije o početku ročišta na sudu u Beogradu.

“Danas očekujem da počne pripremno ročište, hoćemo li ga i završiti ne znam. Očekujemo da riješimo neke pravne-tehničke stvari, primjerice, hoće li biti pozivanja, hoće li biti suđenje u odsustvu ili neće, hoće li danas biti donesena odluka ili ne. Možda dođemo i do predlaganja dokaza, nisam siguran, ovisi od suda kako će postaviti stvar”, rekao je Olenik.

Upitan je i kako komentira činjenicu da optužnica protiv pilota nije službeno stigla u Hrvatsku, što kažu iz Vlade.

“Sud je poslao zamolnicu, mislim da je u zamolnici i optužnica, to sam provjeravao ovaj tjedan. Odgovor nije stigao, mislim da je optužnica poslana u sklopu zamolnice Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske”, rekao je Olenik.

Naša ga je Ivana Tomić zamolila i da objasni zašto je rekao da je došlo do ratnog zločina, ako je on jedan od odvjetnika jednog od hrvatskih pilota.

“Točno, jest bio ratni zločin, ali ne postoje dokazi koji vezuju ovu četvoricu pilota s tim zločinom. Što se tiče političkih pritisaka i izjava, oni jesu sramotni i s obje strane i iz Republike Hrvatske, a pogotovo iz Srbije, a to jest eklatantni primjer pritisaka na sud od strane političara i pokušaja utjecaja na sud”, rekao je Olenik.

Čudno je, dodao je, i to što Tužiteljstvo nije ni pokušalo pozvati pilote na saslušanje. “Imamo praksu u ovim predmetima, kad su optuženi hrvatski državljani, da se pošalje poziv, a onda se iz Hrvatske dobije odgovor da se to ne priznaje. Zašto tužiteljstvo u ovom predmetu nije ni pokušalo pozvati ih u tijeku istrage, ne znam”, rekao je Olenik.

Pitali su ga i na čemu će se temeljiti obrana pilota.

“Ne postoji dokaz da su ova četvorica povezana s ratnim zločinima. Sam događaj po količini dokaza nije sporan, ali je sporno ono što nitko dosad nije uspio utvrditi, ni Haag, ni Hrvatska ni tužiteljstvo u BiH, a to je tko je odgovoran. Nikakve dokaze nisam vidio”, rekao je odvjetnik.

Što se tiče proširenja optužnica, odvjetnik hrvatskog pilota rekao je da o tome nema informacija.

Pitali su ga i jesu li piloti unaprijed osuđeni u Srbiji.

“Ja se nadam da nisu i mislim da će pravomoćna presuda dati odgovor na to pitanje. Postoji opravdana bojazan da jesu, ali u ovom trenutku bi bilo preuranjeno rezonirati na taj način”, rekao je Olenik.

Podsjetimo, srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je u optužnici protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulje, Željka Jelenića i Danijela Borovića da se njima, zato što su nedostupni, sudi u odsutnosti. Tu je optužnicu sud potvrdio krajem kolovoza, ali formalna odluka o suđenju u odsutnosti nije ni do jučer donesena.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.