Pristao golem brod sa stotinama američkih tenkova i oklopnih vozila. Evo kome su namijenjeni

11.01.2023. 17:15:00

U ovu luku stiže oko 1250 komada vojne opreme, najavljuje pukovnik Robert Kellam

Veliki broj američkih tenkova i ostalih vojnih vozila počeo je u srijedu stizati u nizozemsku luku Vlissingen s krajnjim odredištem u Poljskoj i Litvi kako bi se ojačalo istočno krilo NATO-a.

“U ovu luku stiže oko 1250 komada vojne opreme”, rekao je pukovnik Robert Kellam koji nadzire cijelu operaciju s američke strane.

 

Što je sve stiglo?

Luku čuvaju nizozemski vojnici, a među vojnom “opremom” su tenkovi M-1 Abrams te borbena vozila Bradley koja su stigla iz Fort Hooda u Teksasu.

 

 

Nizozemska vojska objavila je da će stotine američkih M-1 Abrams tenkova, Bradley borbenih vozila pješaštva i druge opreme uskoro voziti i ploviti teritorijem nizozemske.

“Oprema je stigla u ponedjeljak navečer u luku Vlissingen odakle će nastaviti cestom, željeznicom i vodenim putevima”, poručio je službeni račun nizozemske vojske na Twitteru, koji je podijelio i video dolaska opreme u luku.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., NATO postupno jača svoje borbene skupine, od Baltičkog mora na sjeveru do Crnog mora na jugu.

 

Europska koalicija “oslobađa” Leoparde

Istovremeno, poljski predsjednik Andrzej Duda danas je objavio da je njegova vlada spremna Ukrajini poslati 10 modernih tenkova Leopard 2, u okviru šire koalicije europskih zemalja koja se okuplja oko slanja Leoparda ukrajinskoj vojsci.

Spekulira se da bi konačni cilj bio opremiti čitavu novu oklopnu diviziju oružanih snaga Ukrajine modernim zapadnim tenkovima, a Leopard 2 pokazao se kao najpogodniji model.

 

Sve ovisi o pristanku Njemačke koja od početka rata odbija poslati moderne tenkove Ukrajini. No, kao što je zajedničkom akcijom s SAD-om oko slanja borbenih vozila pješaštva Bradley i Marder Ukrajini otklonjen otpor njemačke politike po pitanju ove kategorije moderne vojne opreme, sad koalicija europskih država isto pokušava učiniti i s tenkovima Leopard 2, njemačke proizvodnje.

Dodatni poticaj moglo bi dati Ujedinjeno Kraljevstvo, čija vlada također razmatra slanje 10 modernih tenkova Challenger 2 Ukrajini, čime bi mogla biti otvorena vrata za slanje stotina tenkova Leopard 2 dostupnih u raznim europskim zemljama.

SAD bi, po tome planu, poslane tenkove mogle “pokriti” svojim Abramsima, stoga je u tom kontekstu zanimljiv tajming dolaska stotina novih tenkova i borbenih vozila pješaštva na istočno krilo NATO-a prema Rusiji i Ukrajini.

Izvor: novilist.hr/Foto: Screenshot Twitter Koninklijke Landmacht

Izvorni autor: Portal Novi list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.