PRKAČIN PONOVNO OŠTRO PO SPC 'Ona je u zadnjih 100 godina najpodmukliji i najuporniji neprijatelj hrvatskog naroda'

17.03.2021. 13:09:00

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta na sjednici Sabora u srijedu govorio je saborski zastupnik i general HOS-a Ante Prkačin.

Na samom početku iznošenja stajališta Kluba Domovinskog pokreta, Prkačin je rekao da ne vidi bitniju političku temu od Srpske pravoslavne crkve.

Potom je svoju tvrdnju dodatno pojasnio. "Prvo, ona je u zadnjih 100 godina najpodmukliji i najuporniji neprijatelj hrvatskog naroda. U tih 100 godina nitko nam nije nanio toliko zla i štete kao SPC, a nažalost - javnost o tome malo zna, a hrvatska politika još manje".

Dodao je kako je prošli put govorio o ugovoru koji je prije 18 godina koji je premijer Ivica Račan, u ime hrvatske Vlade, potpisao sa SPC.

"Izazvalo je to podosta pažnje, imam ovdje dva pisma, no ne stignem ih pročitati gdje me ljudi pitaju vjerujem li ja zaista da je puko neznanje jedini razlog potpisu tog ugovora. Ne radi li se tu - uz neznanje - pomalo i o zloj namjeri sa okusom veleizdaje. Rekao sam - kad hrvatska politika procijeni da je problem SPC-a značajan, neka institucije sustava urade svoj posao", govori general Prkačin.

Potom je zahvalio dvojici hrvatskih povjesničara koji su mu dali Valerijanov memorandum.

"Nastao je odmah pri početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Kada je Hitler razorio Jugoslaviju, hrvatski nacionalisti reagiraju na jedan način i osnivaju svoju državu. Srpski nacionalisti reagiraju na dva načina. SPC i ostaci 'Crne ruke' rade posebno. Paralelno rade dva memoranduma - jedan je memorandum Stevana Moljevića o homogenoj Srbiji koji predviđa veliku Srbiju na način da se pokolju Hrvati, da se pokolju muslimani u Bosni i Hercegovini. Usput će ga SPC podržati na način da će 14 dana raspravljati u 'Komitetu laži'", pojašnjava saborski zastupnik Domovinskog pokreta pa nastavlja:

"Kako sam opisivao prošli put - zločine srpske vojske u Drugom balkanskom ratu nad muslimanima i Albancima, to pripisuju Hrvatima i hrvatskoj vojsci u ovome ratu. U ovom memorandumu stoje nevjerojatne stvari...".

Kazao je kako će memorandum kopirati u 150 primjeraka i podijeliti ih svim saborskim zastupnicima. "Piše kako je došlo 600 ustaša i u jednome danu zaklalo tri tisuće Srba i nakon toga su poklali sve Srbe u Lapcu. U izvješću, u popisu stanovništva '48. godine stoji da u Lapcu ima više od 10 tisuća Srba, a samo 43 Hrvata. Prije rata bilo je oko dvije tisuće Hrvata...", rekao je.

"Ista stvar je za Glinu, ista stvar je za Gospić", naglasio je.

"SPC je toliko privilegirana kod nas - ne samo SPC, već i srpska manjina u Hrvatskoj - to za posljedicu ima divljanje od strane Srbije jer oni ne znaju biti zahvalni. Ovo što Hrvati u Vojvodini proživljavaju samo je zbog naše popustljivosti zbog SPC i srpskoj manjini u Hrvatskoj", dodao je.

Izvor: direktno

Izvorni autor: lš/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.