Prkačin zastupnicima očitao lekciju iz povijesti, spomenuo incident Goldsteina 'na kakav je spremna bila i partizanka Peović'

30.11.2021. 11:57:00

SLAŽETE LI SE S NJIME?

Ante Prkačin, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, održao je u utorak u Hrvatskom saboru govor vezan uz Drugi svjetski rat.

Na samom početku, Prkačin je naglasio da je pripremio vrlo ozbiljan govor. "Htio sam progovoriti o stanju u Crnoj Gori. Naime, tamo je Državno odvjetništvo, odnosno Javno tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC). I nije se stalo samo na tome", rekao je i nastavio:

"Problem SPC-a, jedna ekipa pravnika i političara, prebacila je u Europski parlament, UN, State Department, čak i u NATO savez, zbog militantnog, vojnog i paravojnog djelovanja SPC-a".

No ističe da se mora vratiti u raniju raspravu između Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti) i Katarine Peović (Radnička fronta).

"Kolega Zekanović ljudi u uvodu reče da ga kolegica Peović vraća, odnosno da ona često puta spominje Drugi svjetski rat. To njega nervira, to njega smeta. Mene smeta način na koji se tretira Drugi svjetski rat. Zaista me zasmetalo - toliko strasti, toliko negativnih emocija, a kako bi Bosanci rekli, ni zera pameti", započeo je i nastavio:

"O Drugom svjetskom ratu treba progovoriti činjenica da je nastavak nespretno završenog Prvog svjetskog rata. Treba znati kako je Hitler tretirao Jugoslaviju, treba znati da je Hitler volio i cijenio Srbe, da su Hitlerovi oficiri Jugoslaviju zvali 'primadona' zbog načina na koju ju je Hitler tretirao. Kada je 25. ožujka 1941. potpisan sporazum između Kraljevine Jugoslavije i njemačkog Reicha, dva dana nakon toga demonstracijama je to razoreno - Srbi su tražili rat".

Dodao je da to nije pokrenula Komunistička partija. "Zna se da je to odradila engleska tajna služba. Počinje rat koji neslavno završava, jugoslavenska vojska ne pruža nikakav otpor. Čak su Hrvati pružili otpor, malo tu na granici. Uglavnom otpora nije bilo. Nakon toga, srpski nacionalisti reagiraju na jedan način, a hrvatski na drugi", rekao je.

Nedić se, pojasnio je, priklonio Nijemcima, a Draža Mihajlović Zapadnim saveznicima. "Komunistička partija Jugoslavije šuti, spava i miruje sve do 22. lipnja, kada je Hitler napao Sovjetski savez. Tada se na našim prostorima priključuju pobunjenim Srbima i tada počinju pokolji hrvatskog naroda", naglasio je.

Poručio je da se četnici sprdaju s nama Hrvatima u jednoj knjizi gdje kažu da smo "mi sprdnja i ruglo jer dan ustanka slavimo kao dan ustanka Hrvatske, misli se na 27. srpnja u Srbu, a tada u ustanku, reče, nije učestvovao niti jedan jedini Hrvat".

Slična sprdnja nama Hrvatima su, dodao je, njihova braća komunisti koji u tom ustanku jesu sudjelovali, a nabraja sedam vođa. "Na antifašističkoj tribini prije tri-četiri mjeseca sam se pojavio i gospodin Ivo Goldstein napravio je incident kakav je sprema bila ova partizanka učiniti malo prije. Postavio sam mu dva pitanja - kada su partizani na prostoru Srba ispaliti prvi metak na talijanske okupatore. Tražio sam da prokomentira slučaj od 19. listopada 1940. kada Josip Broz postaje generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije..", rekao je.

Izvor: Direktno.hr/Foto:screenshot

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.