PROCURILA NOVA SNIMKA: Za svoju igru Livaja zaslužuje sve pohvale, no za ovo zaslužuje osudu i oštru kaznu!

06.12.2021. 15:26:00

Skandirao je i pjevao: ‘Mrzin Dinamo, srpsko ime to...‘, i još uz sve to poticao masu

Teško se sjetiti kad je jedan igrač tako 'rasturio' Dinamo u Maksimiru kao što je to učinio u nedjelju Marko Livaja. Igrali su protiv Dinama u Zagrebu i veći igrači od njega, svjetska imena, ali rijetko je i tko od njih djelovao tako superiorno i dominantno u jednoj utakmici. Od prve se minute vidjelo da je odlično raspoložen, motiviran, da će biti velika muka Dinamovoj obrani čuvati ga 90 minuta. Uhvatio je, praktički, svaku loptu koja je išla prema njemu po tlu i zraku, sa svakom je znao što treba učiniti.

Možda je pretjerano reći da smo u derbiju gledali Livaju i ostalih 30 igrača, bilo bi to nepravedno reći i prema ostaim Hajdukovim zaslužnicima, ali većim dijelom utakmice uistinu je Livaja bio za klasu bolji od prvog sljedećeg. Vjerojatno dio zasluga za to idu i Dinamovu v.d. trenera Željku Kopiću koji je uoči utakmice rekao da on ima i bolje igrače od Livaje. Ako ih i ima, zašto ih nije 'pustio s lanca'? Ovako je samo dodatno motivirao Hajdukovu 'desetku'.

Marko Livaja za svoju je izvedbu u Maksimiru dobio i naklon 'dinamovaca'. Slušali smo razgovore i modrih navijača nakon utakmice, pričali s mnogima od njih, koji su pokisli otušli sa stadiona, nitko uopće nije dvojio da je Hajduk zasluženo pobijedio i da je Livaja bio daleko najbolji pojedinac susreta te da je uistinu pravi majstor. Nema se njegovoj predstavi na travnjaku što prigovoriti, bio je pravi primjer i Dinamovim igračima kako treba odigrati ovakvu utakmicu, kako se treba boriti za svoj dres.

Međutim, ono što je Livaja učinio poslije, na euforičnom dočeku i slavlju u Splitu, to je za najstrožu osudu, čak i za kaznu. Na ramenima navijača skandirao je: 'Mrzin Dinamo, srpsko ime to...', ne samo da je skandirao, nego je i poticao masu da još glasnije zapjeva tu pjesmu.

KONTROVERZNU SNIMKU POGLEDAJTE OVDJE

Nešto zbog čega svi nogometni savezi pa i HNS strogo kažnjavaju i klubove i njihove navijače, nešto što ne može proći niti pod obični navijački folklor, iako ga i sami često tako doživljavamo, još gore zvuči u izvedbi jednog igrača, pogotovo takvog idola, 'božanstva' kakvo je danas Livaja u očima Hajdukovih navijača. Ako se gestikulacije prema publici na Rujevici mogu tumačiti 'žarom borbe' i odgovorom na provokacije s tribina, ako se udaranje huligana koji je utrčao na teren može opravdati spašavanjem suigrača, za ovakvo skandiranje 'nulta stopa' tolerancije.

Kao što opravdanja nije smjelo biti niti onda kad je s Dinamovog šampionskog autobusa odjekivalo 'J... se, j..i Splite' kad su Dinamovi igrači Ivan Kelava i Ivica Vrdoljak kažnjeni (samo) financijski, iako je ta pjesma Dinamovih navijača umnogome benignija od ove. No, ne treba gradirati...

Pojavile su se tijekom ponedjeljka i snimke na kojima još neki igrači Hajduka (Subašić) s Livajom pjevaju istu pjesmu. Jedno je slaviti, drugo je u tom slavlju pozivati na mržnju i vrijeđati suparnika na ovaj način, igrači nisu navijači s tribine, oni su idoli i junaci svojih obožavatelja i moraju biti primjer, paziti što rade i izvan travnjaka. Kao što je i sudac Ivan Bebek morao paziti što priča i izvan radnog vremena. U privatnom razgovoru mobitelom. Zbog zbog čega je, zaključak je, svejedno morao snositi odgovornost te je drastično kažnjen.

Izvor: sportske.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Tomo Ničota

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.