Procurila uputa policajcima o tjeranju migranata: "Pazite da vas ne snime"

07.02.2022. 18:40:00

MUP tvrdi da je ta uputa zbog krijumčara ljudima i smatra da te smjernice ne treba problematizirati

Hrvatska policija više puta je optuživana za nasilno protjerivanje migranata preko granice, a u listopadu prošle godine trojica pripadnika interventne policije snimljeni su kako palicama udaraju migrante tjerajući ih iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Vrh policije je nakon te snimke ustvrdio kako su snimljeni službenici to činili na vlastitu inicijativu – protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, a sve je završilo njihovim vraćanjem u službu nakon tromjesečne suspenzije i s uvjetnom kaznom.

Otprilike tjedan dana nakon objave te snimke zamjenik zapovjednika Postaje granične policije Bajakovo, Zlatko Čačić, podređenima i zapovjedniku postaje Luki Domaćinoviću je poslao “obveze i smjernice” oko postupanja prema migrantima, piše Index, koji je taj dokument objavio.

Objavljujemo naredbu policajcima o tjeranju migranata:

Foto: Screenshot

‘Provjerite ima li skrivenih kamera’

U dokumentu Čačić navodi kako su objavljene snimke izazvale “različite reakcije i polemike”, pa službenicima, “zbog zaštite njih samih”, daje upute: “Potrebno je da vođa grupe prilikom odvraćanja iz dubine bude prisutan pri samom odvraćanju, a samo odvraćanje provode policijski službenici koji su i postupali prema migrantima.” Uz to “vođa grupe” mora dostaviti službenu zabilješku o odvraćanjima, navodeći kada je i koji je policajac sudjelovao.

Službenike pozivaju da upozore kolege ako “bespotrebno maltretiraju i fizički zlostavljaju migrante” te da o tome obavijeste rukovoditelje. U nastavku smjernica naglasili su kako je potrebno “disperzirati na više mjesta” i prije odvraćanja “dobro pregledati okolicu radi utvrđivanja eventualnih osoba koje bi vršile snimanja postupanja ili predmeta u kojima bi se mogla nalaziti skrivena kamera”. U ostatku smjernica, između ostalog, službenike se podsjeća da se moraju “ponašati sukladno etičkom kodeksu policije”.

‘Najmanje ih uhvate na granici’

Zbog “odvraćanja iz dubine” navedenog u tim smjernicama može se zaključiti da policija ne odvraća migrante samo od prelaska granice nego i one koji su već ušli na hrvatski teritorij, a Indexu je to potvrdio i izvor. Navodi kako bi policija sve migrante zatečene u “dubini” trebala staviti u azilantski centar. “Svi, u MUP-u i EU znaju da je to nemoguće”, kazao je izvor pa ustvrdio kako policija često na Bajakovo doprema migrante uhvaćene u “dubini teritorija”, jer ih navodno od tamo najlakše tjerati prema Srbiji.

“Dovode ih iz smjera Bregane i tamo negdje iz Miholjca, iz Slavonskog Broda, gdje ih nađe mobilna granična ophodnja pa fiktivno napišu da su na Bajakovu uhvaćeni. Najčešće ih dovoze na Bajakovo, znaju nekad i u Tovarnik. Dovoze ih policajci iz drugih uprava, dođu kombijem, istovare ih i šutnu preko granice. Ovo je sad više kontrola, jer dolaze iz drugih uprava i onda ih šutaju, uzimaju im stvari, zato je to i napisano da ih ne maltretiraju. Najmanje ih uhvate na granici, nijedan migrant neće ići prema policajcu”, tvrdi izvor.

‘Ne treba ovo problematizirati’

Komentirajući te smjernice iz MUP-a su konstatirali kako ih “nije potrebno niti problematizirati niti predstavljati kao opći naputak o postupanju policije u zaštiti državne granice na cjelokupnom području RH – jer one to nisu”. Naglasili su i kako tim smjernicama to “nije ni uloga niti su one date s razine Ravnateljstva policije – pa niti s razine Policijske uprave vukovarsko-srijemske – i njima se ne preciziraju svi poslovi i zadaće”.

MUP je zatim opisao kako službenici granične policije u postaji Bajakovo brzo reagiraju nakon uočavanja ilegalnih prelazak te su ustvrdili da je cilj objavljenih smjernica bio uspostavljanje “apsolutne kontrole nad postupanjem na granici kako bi bilo u skladu s etičkim kodeksom i svim propisima o ispravnom nošenju policijske odore”. Inače trojica pripadnike specijalne policije, snimljeni kako nasilno protjeruju migrante, su na kraju uvjetno kažnjeni, jer su snimljeni s odorama okrenutim naopačke kako se ne bi vidjele službene oznake.

Dodaju i kako tim smjernicama žele osigurati da “nezakoniti migranti u niti jednom slučaju ne bi bili izloženi kršenjima temeljnih prava niti da nad njima budu nezakonito uporabljena sredstva prisile”. MUP je naveo i kako te smjernice “podcrtavaju” tijekom obuke službenika koju su, kažu, pokrenuli nakon objave “prikriveno nastalih snimki”, i navode kako su “težište” tih obuka temeljna prava i zaštita ranjivih skupina, s naglaskom na djecu.

Pučka pravobraniteljica ispituje

Pojam dubine definiraju kao “područje vanjske granice i graničnog sektora, a ne područje koje ne pripada vanjskoj granici”. Ustvrdili su i kako dovoženje migranata u Bajakovo, o čemu je pričao Indexov izvor, ovisi o tome jesu li tamo migranti nezakonito ušli. Navode kako se zatim provodi postupak sukladno Zakonu o strancima.

Iz MUP-a su se osvrnuli i na snimanje policije tijekom postupanja, navode kako se u smjernicama spominje provjeravanje snima li ih netko zbog krijumčara. Tvrde da su krijumčari više puta snimali policijsko postupanje kako bi utvrdili gdje se službenici kreću i zadržavaju i na temelju toga davali upute migrantima. Kažu da granična policija utvrđuje prisutnost svih osoba i njihovo kretanje uz granicu, a “ne samo novinara ili aktivista”.

“Samo snimanje postupanja policijskih službenika nije upitno – uz poštivanje odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka – budući da ih se svakodnevno snima u obavljanju njihovih poslova, a i medijskih kućama se dozvoljava odlazak na teren s policijom, međutim, naša je dužnost spriječiti djelovanje organiziranih kriminalnih skupina”, dodaju iz MUP-a.

Pučka pravobraniteljica Indexu je potvrdila da je njezin ured, na temelju ovih informacija, otvorila ispitni postupak i da će od MUP-a zatražiti dostavu tih smjernica i službeno očitovanje.

Izvor: telegram.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Milan Pavičić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.