PROCURILI ŠOKANTNI PODATCI: Nećete vjerovati koliko je zaradila ekipa koja je sređivala papire mafijašima!

30.11.2019. 19:02:00

Policijski su istražitelji u suradnji s USKOK-om mjesecima tajno nadzirali dvije organizirane skupine krivotvoritelja, koji su ishodili lažne hrvatske osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole uglavnom pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja.

Osumnjičeni organizator 19-eročlane grupe je 49-godišnji Nusret Seferović. On je dugogodišnji predsjednik Unije Roma Hrvatske. Šef u drugoj skupini je 46-godišnji Nikola Vein koji je još 2006. u Zadru uhićen za terorizam, ali su ga oslobodili.

Istražitelji su ih prisluškivali te je organizirana i fizička pratnja. Gledali su i koje telefonske kontakte imaju, snimke videonadzora s raznih lokacija te se informirali o njihovom kretanju.

Otkrili su da su omogućili ishođenje najmanje 137 hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica. Pomagalo im je i petero osumnjičenika koji su radili u MUP-u RH, dvoje policijskih službenika i troje upravnih referenata zaposlenih na šalterima za izdavanje dokumenta, piše Jutarnji.

Radi se o Senki Staroveški (51), službenici za odnose s javnošću PU karlovačke, Krešimiru Kalaici, policijskom službeniku VI. policijske postaje PU zagrebačke, te referentima, u međuvremenu umirovljenom Željku Kovačeviću (65), koji je radio u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, Ivanki Bojničić (59), koja je radila u PP-u Sesvete, i Dubravki Nikolić (48) iz PP-a Vojnić.

Staroveški se tereti da je za Seferovića obavljala provjere u Informacijskom sustavu MUP-a te da je to naplaćivala najmanje 200 eura po provjeri. To je navodno radila uz pomoć kolega iz PU karlovačke. Bila je i važna karika u ishođenju lažnih dokumenata, zajedno s referenticom u PP Vojnić.

Za nadzor nad procesom u PP Sesvete Seferović je zadužio referenticu Bojničić, a u Petrinjskoj ulici pomoć mu je bio Željko Kovačević. On je pomagao do te mjere da se čak i potpisivao i ostavljao otiske prstiju. Istražitelji su zabilježili i da Kovačević izrađene osobne iskaznice za neke klijente osobno predaje Seferoviću i suosumnjičenom Marku Perkoviću u blizini policije.

“Profesor” Krešimir Kalaica je odrađivao provjeru podataka i to je naplaćivao 500 kuna po provjeri, a sigurno prebacivanje preko granice plaćalo se 1400 eura. Po kompletu naručiteljima lažnih dokumenata naplaćivali su 3500 eura.

Crnogorac Krsto Vujić zvan Terminator, koji je preživio niz mafijaških pokušaja likvidacija, posljednji put u rujnu prošle godine dobio je “punu uslugu”. Seferović i ekipa su mu ishodili osobne dokumente na ime Gordan Kelebude u PP-u Vojnić uz pomoć suosumnjičenih službenika i zaposlenika policije.

U samoj ovotjednoj akciji razbijanja ove dvije kriminalne skupine sudjelovalo je ukupno 150 policajaca.

Veinovu grupu identificirali i počeli tajno snimati u kolovozu ove godine. Prema izračunima policije i USKOK-a, ova je skupina puno bolje zarađivala od one Seferovićeve jer je dokumente naplaćivala i četiri puta skuplje – do 15.000 eura po putovnici. Sumnja se da su zaradili više od pola milijuna eura.

U rujnu ove godine policija je snimila kako su Veinovi suradnici Mile Rađenović i Milan Stjepanović pokušali u policiji u Požegi ishoditi putovnicu u Srbiji na ime Radenko Vrljanović. Međutim, Stjepanović, koji se predstavljao kao Vrljanović, donio je lošu fotografiju. Vratili su mu natrag jer nije slikana na bijeloj pozadini.

Rađenović je zatim nazvao Veina, koji je svojoj suradnici rekao da osobi koju zovu “Zetilj” napiše poruku da fotografija mora imati bijelu pozadinu, odnosno biti svjetlija. Potom je donio novu sliku no službenica je rekla kako ne nalikuje na osobu s fotografije, piše Jutarnji.

Nastaje panika, a Stjepanović se spašava tako da službenici u policiji kaže da su mu ostali dokumenti u autu te da ide po njih te doslovce bježi iz zgrade PU požeško-slavonske. “Otkrili su ga”, telefonom ubrzo javlja Rađenović, koji je Stjepanovića čekao ispred policije. Nakon toga ih naziva Vein, koji ih upućuje da napuste zemlju, odnosno odu u Srbiju, te da im je najbolje da granicu prijeđu na Erdutu, ali i da obavezno stanu negdje u šumu i spale sve “papire i putovnicu”.

Izvor: Z.G./Dnevno.hr/Foto:Ilustracija

Autor: