Procurilo novo pismo francuskih vojnika: ‘Sprema se građanski rat i vi to savršeno znate‘

10.05.2021. 22:22:00

U Francuskoj je objavljeno novo otvoreno pismo u kojem se upozorava na prijetnju građanskim ratom, a koje je navodno potpisalo više od 130.000 ljudi.

U pismu, koje je objavljeno u desničarskom časopisu, optužuje se francusku vladu da je dala ustupke islamizmu, piše BBC.

“Radi se o opstanku naše zemlje”, stoji u tekstu, koju su navodno anonimno objavili vojnici, apelirajući na podršku javnosti.

Francuska vlada to je osudila, a isto je učinila i u slučaju pisma koje se pojavilo prošlog mjeseca, a u kojem je grupa umirovljenih generala zatražila „obranu Francuske“ od islamizma.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin posljednje je pismo nazvao “grubim manevrom”, a njegove anonimne potpisnike prozvao je kukavicama.

Pismo koje je Vlada dobila prošlog mjeseca stiglo je od polu-umirovljenih generala. Francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly rekla je da će biti kažnjeni zbog kršenja zakona koji brani rezervistima i pripadnicima vojske da javno iznose svoje mišljenje o vjeri i politici. Istaknula je kako bi vojska trebala poštovati dva principa: odanost i neutralnost.

Međutim, čelnica krajnje desnice Marine Le Pen, kandidatkinja na predsjedničkim izborima koji će se u Francuskoj održati sljedeće godine, pružila je podršku oko 1000 vojnika koji su podržali pismo iz travnja.

Novi tekst objavljen je u nedjelju u časopisu  Valeurs Actuelles, no zasad nije poznat broj ljudi koji su ga potpisali, kao ni činovi vojnika koji su ga potpisali, a koji su navodno aktivni članovi vojske, prenosi jutarnji list

Autori pisma opisuju se kao dio mlađe generacije vojnika koji su služili u Afganistanu, Maliju i Srednjoafričkoj Republici ili su sudjelovali u domaćom antiterorističkim operacijama.

“Neki od nas su izgubili svoje suborce. One koji su dali život da unište islamizam kojemu vi sada dajete ustupke na našoj zemlji. Vlastitim očima vidjeli smo napuštena predgrađa, suradnju s kriminalcima. Gledamo nasilje u našim gradićima i selima… Vidimo mržnju prema Francuskoj i njezinoj povijesti, kako postaje normalna… Bez reakcije ostavljate cijele četvrti na milost zakonu jačeg… Da, ako građanski rat izbije, naša će vojska osigurati red na našem teritoriju jer će se od nje to tražiti… Nitko ne priziva tako groznu situaciju, naši nadređeni ništa više od nas, ali, da ponovimo, u Francuskoj kuha građanski rat i vi ste toga savršeno svjesni… Opstanak naše zemlje je na kocki”, poručili su

U novom pismu kritizira se francusku vladu zbog njenog odgovora “starijim generalima” koji su potpisali prošlomjesečno pismo: “Jesu li se borili za to da vi dopustite da Francuska postane propala država?”

U pismu se dobrim dijelom osulo po Macronu jer je osudio prvo pismo kao buncanje. Navodi se da Macron gazi po časti starih vojnika. Pitanje reda i mira dominantno je u predizbornoj utrci u Francuskoj dobrim dijelom zbog dva ubojstva koja su proteklih tjedana potresla francusku javnost. Riječ je o policajcu kojeg je ubio diler drogom i službeniku kojeg je ubio islamski ekstremist.

Sve je to pomoglo da se javno mnijenje mijenja u korist desničarske agende. Samu vladu zatekli su rezultati ankete koja je pokazala snažnu podršku generalima nakon njihova istupa. Naime, 58 posto ispitanih izjavilo je da podržavaju njihov postupak, a čak 73 posto smatra da je zemlja na rubu dezintegracije.

Francuska je nedavno predložila kontroverzni zakon kojim se rješava ono što je predsjednik Emmanuel Macron opisao kao “islamistički separatizam”.  Međutim, neki kritičari, i u Francuskoj, i u inozemstvu, optužili su vladu da nepravedno cilja na islam.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.