Procurilo pismo bivših generala SAD-a o Ukrajini, spominje se i Hrvatska

10.03.2022. 11:00:00

Skupina visokih umirovljenih američkih vojnih časnika i bivših šefova obrane triju istočnoeuropskih zemalja zalaže se za opskrbu ukrajinske vojske protuzračnim oružjem za obranu od napada ruskih zračnih snaga, navodi se u otvorenom pismu do kojeg je došao CNN.

Opskrba Ukrajinaca takvim oružjem bila bi učinkovita jer bi im omogućila da obaraju zrakoplove ili projektile u svom zračnom prostoru, a Ukrajinci su to posebno tražili od SAD-a i zapadnih zemalja, prenosi Index.

“Svrha ovog pisma je potaknuti, u najjačem mogućem smislu, na hitnu akciju kako bi se ukrajinskim oružanim snagama osigurala protuzračna obrana na srednjim i velikim visinama. Potrebna im je hitna rekonstitucija njihovih vojnih kapaciteta da se obrane od zračnih napada ruskog ratnog zrakoplovstva”, pišu umirovljeni vojni dužnosnici.

“Ne možemo stajati prekriženih ruku i željeti im dobro dok Rusija vodi neograničenu kampanju uništavanja ukrajinske vlade, njezine infrastrukture i njezinog naroda”, dodaje se u pismu koje je objavio CNN.

Ovaj bi potez trebao u drugi plan staviti stvaranje zone zabrane leta, čemu su se SAD i NATO dosad odupirali zbog zabrinutosti da bi to moglo uvući savez u rat s nuklearnom silom.

Ranije ovog tjedna 27 stručnjaka za vanjsku politiku objavilo je otvoreno pismo pozivajući Bidenovu administraciju i međunarodnu zajednicu da uspostave ograničenu zonu zabrane letova u Ukrajini, koja bi okruživala humanitarne koridore.

Umirovljeni vojni čelnici kažu da je odluka NATO-a da odbaci uvođenje zone zabrane letova “razarajuća za ukrajinsku vladu i moral ljudi”. Oni dalje tvrde da bi poboljšanje protuzračne obrane na srednjim i velikim visinama spriječilo Ruse da dominiraju ukrajinskim zračnim prostorom.

Napominju da neke zemlje imaju sustave protuzračne obrane slične onima koji su uništeni u prvim danima ruske invazije. Te bi države mogle prenijeti postojeće zalihe oružanih sustava iz sovjetske ere i ruske proizvodnje. Druge države mogu ih kupiti na međunarodnom tržištu i ubrzati njihovu isporuku u Ukrajinu.”

Ovaj prijedlog može imati veće šanse za uspjeh od implementacije zone zabrane letova jer opskrbljuje ukrajinsku vojsku naprednim sredstvima protuzračne obrane, dodaje se.

“Hrvati imaju S-300”

Ukrajinci već imaju neke raketne sustave S300 – koji su vrsta protuzračne obrane – što znači da su obučeni za upravljanje njima. Hrvatska i neke druge NATO-ove članice imaju S300 u svom inventaru, spominje se u pismu.

Turska bi za ovu priliku mogla iskoristiti S400 koje su kupili od Rusije, što je stvorilo duboke tenzije unutar NATO saveza.

Među potpisnicima pisma su general Phillip M. Breedlove, bivši vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu, i general Sir Richard Shirreff, bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu.

Bivši šefovi obrane triju istočnoeuropskih zemalja također su potpisali pismo. To su general-pukovnik Raimonds iz Latvije, general pukovnik Vytautas Jonas Žukas iz Litve i general Riho Terras iz Estonije.

Brojni ključni bivši čelnici američkih snaga za specijalne operacije također su potpisali pismo. CNN-ov vojni analitičar, general-pukovnik Mark P. Hertling, također je bio potpisnik pisma.

Njihovo pismo dolazi samo dan nakon što je predsjednik ukrajinskog parlamenta u pismu američkim zastupnicima zatražio obrambene sustave zemlja-zrak, zone zabrane letenja iznad kritičnih područja i borbene avione za Ukrajinu.

Kao primjer vojne opreme potrebne Ukrajini navodi se Željezna kupola.

“Što se tiče Željezne kupole, ne možete samo, znate, pucnuti prstima i imate to. Potreban je trening, potrebna je sposobnost da se to postavi i sve te stvari. Ali ima i drugih stvari na vašem popisu, na njihovoj listi, za koje mislimo da možemo”, rekla je Victoria Nuland iz State Departmenta. Dodala je da bi u povjerljivom okruženju mogla ući u detalje.

Što je S-300?

S-300 je moćni raketni sustav koji je pokazan 1995. godine na vojnoj paradi u Zagrebu, nekoliko mjeseci prije Oluje. Tada je sustav pokazan na Jarunu kao poruka da Hrvatska posjeduje moćno rusko oružje. Riječ je o obrambenom raketnom sustavu razvijenom krajem sedamdesetih u SSSR-u koji ima sposobnost rušenja protivničkih aviona i raketa, piše Index.

U ratu nije korišten i ostalo je upitno je li Hrvatska ikad imala funkcionalan sustav. Posebno je zanimljiva priča što se s njim kasnije dogodilo. To do danas nije poznato. U javnosti se govorilo da je Hrvatska ovaj moćni sustav isporučila SAD-u.

Izvor: n1/ Foto: Afp

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.