Procurio video ukrajinskih vojnika kako servisiraju tenkove 25 km od granice s Rusijom: ‘Čeka ih pakao!‘

08.04.2021. 20:48:00

Sukobi Ukrajine i Rusije ponovno su na opasnim razinama, a vojnici na ukrajinskoj strani već servisiraju oružje

Ukrajinci ne prestaju strahovati zbog novog potencijalnog ratnog sukoba s proruskim separatistima, za koje službeni Kremlj negira da ih podržava. Tamošnji vojnici zaputili su se u mjesto Lysychansk u Luganskoj regiji, koje se nalazi na oko 25 kilometara zapadno od granice s Rusijom.

U zaklonu šume, vojnici ondje isprobavaju i servisiraju svoju ratnu opremu, među kojom i inačicu sovjetskog tenka T-64BV. Za razliku od prijašnje spremnosti na oružani sukob, onaj iz 2014. godine, ukrajinski vojnici imaju više sigurnosti u sebe.

Vojnik Yevgen smatra kako su sada dobro opremljeni oružjem i odjećom, iza njih je razdoblje posvećenog treniranja, a mnogi vojnici iz njegovih redova imaju i borbenog iskustva. Yevgen misli da u trenutnoj fazi sukoba nema pomoći trećih strana, već da se mogu pouzdati samo u sebe same.

Razlog zbog kojeg Ukrajinci uopće strahuju da će doći do oružanog sukoba je nedavno akumuliranje ruskih ratnih snaga oko njihove zajedničke granice. Glavni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine upozorio je i na to da proruski separatisti krše primirje iz druge polovice prošle godine.

Naime, samo od siječnja je u novim oružanim sukobima poginulo 19 vojnika.

Kremlj, pak, javlja kako unutar granica svoje zemlje Rusija ima pravo premještati oružane snage onako, kad i gdje god joj je volja. No dodali su i da to što čine ne bi nikoga trebalo brinuti.

U situaciji su glasni i glavni ukrajinski saveznici, SAD, s kojima je Rusija u kontaktu na visokim razinama.

Njihov je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Ryabkov izjavio da bi stabilizaciji situacije pomogla uključenost SAD-a.

Vojnici na terenu odbacuju nadu u diplomatske napore da im pomognu.

"Ako se neprijatelj uspije probiti preko naših granica, dobit će pakao! Do samog kraja ćemo ostati ovdje i braniti ono što je naše", kazao je ukrajinski vojnik Miroslaw.

Ukrajinsko vodstvo, na čelu s predsjednikom Volodimir Zelenskijem vjeruje da je jedini "spas" za Ukrajinu ubrzano odobrenje zemlji za ulazak u NATO.

Od ruskog pripojenja Krima u ovom je sukobu život izgubilo više od 13 tisuća ljudi.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia

Izvorni autor: Jutarnji HR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.