Prof. Matko Marušić: Zašto se ljutim na g. Aleksandra Stankovića?

24.03.2021. 07:37:00

“Ljutim se što ste 21. ožujka 2021. u svoju emisiju pozvali Ivu Goldsteina, iako je mnogostruko dokazano da je javno lagao o povijesti i da od početka karijere nije bio častan znanstvenik.”, istaknuo je između ostalog u pismu profesor emeritus Matko Marušić, voditelju emisije Nedjeljom u 2, Aleksandru Stankoviću. Dodao je kako bi trebao razmotriti i da za gosta pozove dr. sc. Nikolu Banića i Nevena Elezovića te Igora Vukića kako bi donijeli i drugačije stajalište o jasenovačkom popisu.

“Njihov je dokaz nesporan i neizrecivo važan, ponajprije da se dokazano lažnim popisom ne sramote stvarne jasenovačke žrtve.”, upozorio je prof. Marušić.

Njegovo pismo donosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Stanković,

ima tome mnogo godina otkad sam kod Vas sudjelovao u Vašoj emisiji Nu2. Ona mi je ostala u dobrom sjećanju, kao i druženje s Vama, a napose Vaša lakoća i vještina vođenja razgovora i humor koji je diskretan, a jako dobar.

Pa Vam sada pišem jer sam se naljutio na Vas. Mislim da je pošteno, upravo zbog tog mojeg pozitivnog i ugodnog sjećanja, da Vam to kažem. Sretan sam zbog slobode govora koju imam u mojoj dragoj Domovini i ponosan sam na njezino demokratsko uređenje, pa sebi dajem pravo obraćanja i Vama osobno i hrvatskoj javnosti.

Osim toga informacija može i Vama i cijeloj Hrvatskoj biti vrlo korisna.

1) Evo zašto se ljutim na Vas

Ljutim se što ste 21. ožujka 2021. u svoju emisiju pozvali Ivu Goldsteina, iako je mnogostruko dokazano da je javno lagao o povijesti i da od početka karijere nije bio častan znanstvenik.

Budući da čvrsto vjerujem da to znate općenito, a i sve što specifično slijedi u ovom pismu, pitam se kako se – za zaštitu svoje i opće novinarske etičnosti i opreza – niste sustegnuli od (ponovnog!) pozivanja te osobe – već samo zbog svoje vlastite sigurnosti i ugleda. Čudim Vam se. Novinar Vašega statusa i kapaciteta ne bi sebi smjeo dopustiti takav neprofesionalan potez. Zato Vas moram podsjetiti na nekoliko poznatih stvari o Ivi Goldsteinu.

  1. a) Ivo Goldstein je izmislio “drobilicu za kosti” (i spaljivanje tijela žrtava) Maksa Luburića u Jasenovcu u proljeće 1941. (!). To nije ni glupost niti šala, nego slučaj strašne laži koju je pokušao natovariti na leđa cijelom hrvatskom narodu, jer je time „objašnjavao“ zašto je u tri temeljita istraživanja u Jasenovcu (1964.) iskopano manje od 500 kostura. Tu priču je, među ostalim, ispričao i u Vašoj emisiji 17. lipnja 2018., a Vi ste, kao sposoban i odgovoran novinar otad trebali shvatiti da je ona najobičnija laž.
  2. b) Tvrdio je na HTV, osobno sam gledao, da na Bleiburgu nisu ubijane žene – usprkos općepoznatim fotografijama djevojačkih pletenica iz Hude Jame – da navedem samo taj tužni primjer.
  3. c) Židovski biografski leksikon kojemu je Ivo Goldstein glavni urednik lažno navodi neke ljude kao jasenovačke žrtve. To je sramota nečuvena, jer izravno derogira taj važni leksikon.
    1. d) Ovako je o dr. Ivi Goldsteinu pisao njegov mentor dr. Miroslav Brandt u svojoj knjizi „Život sa suvremenicima – Političke uspomene i svjetonazor“ (P.I.P. Pavičić, Zagreb, 1996.): „Pokazalo se da temu dubinski uopće ne razumije, ali se veoma mnogo trudio da u časopisima objavljuje sitne priloge, da bi imao (kako je sam govorio) ‘što više publiciranih naslova’. Neke od njih pokazivao mi je unaprijed, a kod jednog od njih ustanovio sam da u bilješkama navodi ne samo pisce i djela koja nije pročitao, nego i pisce koji uopće ne postoje niti su ikad postojali. Na moj prigovor odgovorio je: ‘Tako to rade svi, pa zašto ne bih i ja!’“

    Da je to svjedočenje doživio iole častan znanstvenik, više se nikad ne bi pojavio u javnosti, a jako častan bi se ustrijelio ili nekom drugom metodom zauvijek nestao iz svijeta u kojem žive ljudi.

      1. 269-337 (2019.).
      2. f) Ista ta Goldsteinova knjiga u Srbiji nije otkupljena od države, ali ne zato što je znanstveno bezvrijedna, nego zato jer se u Srbiji ustraje na 700.000 jasenovačkih žrtava, a Goldstein je naveo broj s popisa JUSP Jasenovac od oko 84.000 jasenovačkih žrtava pozivajući se na internetski popis Javne ustanove Spomen-park (JUSP) Jasenovac.) Ugledni povjesničar Vladimir Geiger objavio je godine 2019. kritiku Goldsteinove knjige „Jasenovac“ (Fraktura, 2018.). Profesor Geiger je dokumentirano (navođenjem dijelova teksta) ustvrdio da je Goldsteinova knjiga kompendij svakovrsnoga neznanja, nestručnosti i šlamperaja, nepoznavanja izvora, literature te kronologije i problematike teme o kojoj piše; da Goldstein ne zna za postojanje određenih bitnih dokumenata i relevantne literature, i da u knjizi proturječi samome sebi. Procijenio je da knjiga otkriva autorovu površnost, zbrkanost, zatajivanje onoga što mu ne odgovara i izostavljanje bitnih činjenica; on daje nesuvisle, krive zaključke i neutemeljene, obmanjujuće tvrdnje. Tu biste kritiku trebali pročitati cijelu: V. Geiger. „Ivo Goldstein, Jasenovac“. Časopis za suvremenu povijest, br. 1, str,

      To nas dovodi do informacije koju Vam želim prenijeti.

      2) Informacija za Vas i za hrvatsku i svaku drugu javnost: popis je izmišljen

      Kao dokazani hrvatski znanstvenik i nastavnik na Medicini koji je predavao 45 godina i 4 mjeseca (moj radni staž), ovime Vas i prijateljski i službeno obavještavam da je popis žrtava Jasenovca koji održava Javna ustanova Spomen-park (JUSP) Jasenovac netočan i to zato što je – izmišljen.

      Nesporan dokaz za to objavili su, na visokoj međunarodnoj razini, hrvatski stručnjaci Nikola Banić (informatika) i Neven Elezović (matematika) u časopisu IEEE Access. Simbolično rečeno, veća je vjerojatnost da će jedna osoba 10 puta zaredom dobiti glavni zgoditak na Lotu negoli da je popis JUSP Jasenovac istinit.

      1. a) Budući da se radi o složenom matematičkom istraživanju, akademik Pečarić i ja napisali smo pojednostavnjeno objašnjenje toga članka. Akademik Pečarić i ja udružili smo “svoje snage” da članak razumijemo i razumljivo objasnimo, jer je on matematičar a ja stručnjak za znanstvenu metodologiju. Utemeljenosti našeg objašnjenja može pridonijeti činjenica da smo akademik Pečarić i ja godine 2021. uvršteni među 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu po ukupnim karijerama. Naše objašnjenje članka Banića i Elezovića objavljeno je na više portala:

        3) Zato od vas tražim ovo

        Ispričavam se ako Vas smeta riječ „traženje“, ali držim da je bolje da ju ne ublažavam (u npr. „očekujem“ ili „predlažem“), jer je i ovako preblaga za pitanje Vašeg pozivanja Ive Goldsteina u Nu2. No, ponovit ću da sam do danas o Vama zadržao pozitivno mišljenje, i to ne samo o Nu2, nego i o Vama kao čovjeku i novinaru; u to ime „tražim“ od Vas sljedeće:

        1. a) Da u emisiju Nu2 pozovete dr. sc. Nikolu Banića i Nevena Elezovića. Njihov je dokaz nesporan i neizrecivo važan, ponajprije da se dokazano lažnim popisom ne sramote stvarne jasenovačke žrtve.
        2. b) Da u emisiju Nu2 potom pozovete g. Igora Vukića. Pročitao sam pažljivo obje njegove knjige „Radni logor Jasenovac“ i „Jasenovac iz dana u dan“ i odgovorno tvrdim da su to primjerena znanstvenoistraživačka djela velike povijesne, društvene i političke važnosti.

        Nadam se da me ne ćete razočarati šutnjom ili nečinjenjem. A ako to napravite znajte da nikad više u svojemu životu ne ćete naći čovjeka mojega iskustva i procjene koji o Vama lijepo misli i govori. A to će se nakon Vaše smrti samo pogoršati, znate i sami da se to dogodi i pravednima.

        Sad, zasad, primite, molim Vas moje najsrdačnije pozdrave i najbolje želje.

        A od tih najboljih, najbolja je da ne zaboravite otvoriti, sačuvati i prostudirati članak Banića i Elezovića, počam od njegovih objašnjenja kako sam gore naveo. Matko Marušić, profesor emeritus

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.